Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вибори засвідчили процес феодалізації партійно-політичної системи, – Вадим Карасьов

«Вибори фактично завершують постреволюційний політичний період. Імпульси революції та війни переходять в інерцію – і навіть інерція вже загасає. Тому місцеві вибори становлять рубіж, перехід до нового періоду в українській політиці», – зазначив у коментарі «Гал-інфо» керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.
Фото - Телекритика

Проте перехід до нового періоду аж ніяк не означає перезавантаження влади. На появу в місцевих радах політичних сил нової якості не варто чекати, на думку експерта, не тільки сьогодні, але і найближчим часом.

«Хіба під час парламентських виборів 2014 року хоч однак партія, народжена громадянським суспільством, народжена Майданом, зуміла пробитися до Верховної Ради? Ні, не зуміла. Так само й на цих виборах такі партії, як «Демократичний Альянс», «Сила людей», не мають шансів закріпитися навіть у такому революційному місті, як Київ», – сказав він.

Отже, наразі мова йде не про перезавантаження влади, а лише про реструктуризацію політичних сил, про перепозиціонування правлячого класу, в якому зберігають становище елітні групи домайданного періоду, котрі створюють неформальні альянси з політичними силами, що увійшли до правлячого класу завдяки Майдану.

«Ми спостерігаємо маневри, позиційну гра еліт з метою зберегти та зміцнити владу (якщо йдеться про майданні партії), або (якщо йдеться про домайданні партії, про старі еліти) з метою зберегти політичний вплив та увійти (повернутися) до післяреволюційної структури еліти», – наголосив Вадим Карасьов.

З точки зору експерта, за цієї ситуації президентська вертикаль буде слабше контролювати ситуацію на місцях – причому не тільки на сході, але й на заході України.

«На Сході та Півдні України непогані шанси отримати серйозне представництво в органах місцевої влади має «Опозиційний блок», а також рештки Партії Регіонів, які оформилися в інші політичні проекти («Наш край», «Відродження») та відмежовуються від ОБ, мігрують до владного «центру» й фактично конкурують зі своїми колишніми соратниками з ПР. У Харкові мером залишиться Кернес із партії «Відродження», отримає голоси також «Опозиційний блок» і «Наш край»; партія президента багато там не візьме. В Дніпропетровську домінуватиме «Опозиційний блок» та «Укроп». Гляньмо на Захід. На Закарпатті правити буде «Єдиний Центр» в коаліції з проугорськими партіями. Чи що, може, Синютка матиме у Львові велику владу? Також ні. Влада фактично буде у «Самопомочі» та Садового», – зазначив Вадим Карасьов.

Він зазначив, що фактично «Солідарність» буде вимушена усюди вступати у взаємодію з місцевими елітами, щоб втримати ситуацію під контролем.

«Зверніть увагу, майже в усіх регіонах і радах будуть створені коаліції. З одного боку, це означає, що як центральна, так і місцева влада не буде міцною. З іншого боку, коаліція вчить компромісам. По суті йдеться про зародження партійної політики на місцях. Раніше загальнонаціональна парламентська олігархічна партійна політика лише просочувалася з центру у регіони, й регіони включалися в цю політику лише під час виборів. Сьогодні на місцях, особливо в ключових містах-мільйонниках, може зародитися нормальна партійна політика. Не господарська політика – управління, а партійна політика», – наголосив політичний експерт.

За його словами, у певному сенсі можна вести мову про «феодалізацію» партійно-політичної системи, маючи на увазі під феодалізацією свого роду регіоналізацію.

«Я б не радив хапатись за голову від слова «феодалізація», бо сучасний демократичний європейський капіталізм виник із саме феодалізму, а не з абсолютних монархій. В нас за радянських часів панував абсолютистський централізм, який впродовж останніх 25 років деградував. Отже, маємо деградований абсолютистський централізм пострадянського штибу, який не може дати на виході нормальну європейську демократію. Відтак, потрібно пройти певний період феодалізації, бо саме з феодалізму та його правового закріплення виникла ліберальна демократія в Західній Європі», – зробив висновок Вадим Карасьов.

Втім, це буде складний перехід, який потребуватиме від політичних еліт, влади, громадянського суспільства в цілому великої чутливості, аби трансформувати паростки феодалізму в ліберальну демократію й створити на основі цих паростків партійного регіонального квазіфеодалізму реальне місцеве самоврядування.

«Треба буде думати, як модерувати цими децентарліазаційними тенденціями, надавати їм правової форми, форми верховенства права. Лише за цих умов можна сподіватися на перехід до ліберальної демократії європейського штибу», – зазначив експерт.

Наприкінці Вадим Карасьов зазначив, що під час місцевих виборів партії паралельно готувалися до дострокових парламентських виборів, які завершать процес стабілізації еліт.

«Думаю, 50 на 50, що навесні відбудуться дострокові парламентські вибори. До них готуються навіть ті провладні сили, які стверджують, що для виборів немає підстав. Ситуація в українській політиці дуже мінлива, тому, щоб не перегрівати український політичний казан, потрібно проводити дострокові вибори», – резюмував він.  

Розмову вів Сергій Стуканов. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ