Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Винники – показова маніпуляція Садового

Майже щотижня ми бачимо, як Львівська мерія хизується тим, що з міського бюджету виділяються гроші на розвиток сусіднього містечка Винники.
Фото прес-служби ЛМР.

«Львів інвестує кошти у навчальні заклади», «Дітвора отримала новий ігровий майданчик», «Львів знову виділив кошти на розвиток інфраструктури у Винниках» — меседжі з такими заголовками йдуть не лише від прес-служби мерії, але й лунають у численних інтерв’ю мера Андрія Садового, а від початку виборчої кампанії до парламенту і одного з його заступників. І чим ближче до виборів, тим їх більше. У результаті у людей складається враження, що дороги, каналізація, водопостачання, робота шкільних та дошкільних закладів у Винниках та й життя цілого містечка залежать виключно від доброї волі львівської влади.

Однак прикметно, що ця «добра воля» з’явилась саме в тоді, коли головою Винник було обрано Володимира Квурта, тобто в 2014 році. До того часу Садовий не помічав винниківчан, а міськрада Львова не виділила жодної копійки на розвиток містечка.

Насправді винниківчани лише з 2014 року почали отримувати те, що їм належить по праву і що Львів вже давно їм боргує.

Адмінресурс в дії: Садовий в робочий час підпрацьовує PR-менеджером Москаленка

Через недоліки українського законодавства податок на доходи фізичних осіб, який є базовим для розвитку більшості міст, в тому числі Львова, понад 10 тис винниківчан сплачують не до бюджету рідного міста, а до бюджету Львова. Лише минулого року ця цифра склала 40 млн грн. А якщо порахувати за всі роки мерства Садового, то це будуть мільярди, які влада Львова витрачала на свої потреби, а не повертала Винникам. До слова, така ж сама ситуація з Брюховичами.

Така ж ситуація з податками від продажу тютюну, алкоголю, пива, пального або так званим роздрібним акцизом. Вони не потрапляють до бюджету Винників, а їх забирає собі Львів. А це майже 80 мільйонів грн щорічно. Забирає і раніше не вважав за потрібне поділитися з винниківською громадою, подбати про її розвиток.

70 відсотків винниківчан працюють у місті Лева, а значить всі податки із своєї заробітної плати також залишають у місцевому бюджеті.

Ба більше, саме Винники свого часу передали Львову територію військової частини на вулиці Личаківській, яка за приблизними підрахунками експертів може коштувати щонайменше 180 мільйонів гривень.

То ж львівська влада, коли активно звітує про буцімто величезні інвестиції у Винники вперто замовчує інші реальні цифри, які судячи з усього озвучувати їй просто не вигідно.

Справді, за останні роки позитивні зміни, які сталися у Винниках, не побачить хіба що сліпий. Там з успіхом втілили у життя програму освітлення міста і готуються до побудови першої електростанції на сонячних батареях, провели реконструкцію каналізаційної мережі та здали в експлуатацію дитячий садок на 500 місць, відремонтували дороги і оновили більше 4000 метрів водонапірних та водовідвідних мереж. Містечко активно розвивається як за рахунок успішної роботи підприємств, що працюють на його території, так і за підтримки фінансових урядових та міжнародних програм. Скажімо, Винники подали проект та виграли конкурс, який оголосив Кабмін, на створення комунальної сонячної електростанції. За його умовами весь проект, а це 2 мільйони євро, профінансує Іспанія, а отже зекономлені кошти можна буде скерувати на інші потреби міста.

Успіх маленького містечка, яке на відміну від Львова, не маючи великих грошей, реально розвивається, не може залишити байдужим Садового. Останньому останній час нема особливо чим хизуватись. Позитивні зміни та досягнення громади Винників він використовує для власного піару та піару своєї політичної сили. Нагадаємо, один із заступників мера Львова Садового планує стати народним депутатом саме від Винників.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ