Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Як естонська органістка ділилася майстерністю у Львові

У Львові відгриміла Органна резиденція - масштабний освітньо-культурний проєкт для молодих органістів.
Улла Кріґул

З 19 по 25 липня майже два десятки активних учасників з різних міст країни отримали унікальний та комплексний досвід: займалися з педагогами, відвідали лекції з органобудування, історії органної справи, отримали поради щодо створення власного артистичного іміджу та самопрезентації. А вершиною резиденції став ґала-концерт на сцені Львівського органного залу, в якому учасники виступали соло і з камерним оркестром. Лекторами та коучами резиденції стали відомі музиканти та культурні менеджери: Улла Кріґул (Естонія), Галина Булибенко (Україна), Міхал Шостак (Польща), Шандор Шрайнер (Україна), команда Radio Skovoroda та інші.

Свої враження від органної резиденції, занять з естонською органісткою Уллою Кріґул та її концерту описала учасниця резиденції Марія Сидорак.

Екватором Органної резиденції став концерт органістки, яка напружено працювала з усіма учасниками впродовж майстер-класів - Улли Кріґул.

Орган - найбільший музичний інструмент, який переважно відділений від слухачів своєю монументальністю, звичною консервативністю та строгістю, заспівав людським голосом: місцями зовсім тихим та ніжним, місцями так, як можна говорити легше наодинці, в мерехтінні власних думок, а місцями - проникливо та щемливо.

Звучала музика ХХ-ХХІ століття: «Симфонія для органа» А. Уібо, «Літанія» Ж. Алена, «Молитва» А. Калейса, твори французьких композиторів - М. Дюруфле та М. Дюпре. Закінчувався концерт світлим піднесенням - прелюдією і фугою М. Дюруфле оп.7 Ми не відчули часу, забули про простір. Звучання органа залежить навіть від таких незначних факторів як зміна погоди, чи кількість людей в залі, тож можна вважати, що кожен слухач вчора став частинками цього інструменту.

Улла Кріґул - одна з найвідоміших молодих органісток Естонії, репертуар якої включає, як барокову музику так і сучасну. Улла закінчила Талліннську музичну середню школу в 1997 році як піаністка і продовжила навчання в Естонській музичній академії у класі фортепіано Іварі Іллі в 1997-1999 роках. 

У 2000 році за порадою вчителя почала опановувати орган. Спочатку це був майже вимушений крок, однак згодом інструмент став невід’ємною частиною життя Улли Кріґул. Спеціалізовану органну освіту отримала Естонській академії музики і театру під керівництвом професора Андреса Уібо, а в 2006 році отримала ступінь магістра.

Вже за рік після того Улла Кріґул разом зі скрипалькою Марі-Лійс Уібо випустили альбом Bernsteinstraße (Musica Delicata) з музикою естонських композиторів Арво Пярта, Ерккі-Свена Тюра, Уло Кригула, Естер Мегі, Андреса Уйбо та Артура Каппа та латвійського композитора Іманца Земзаріса.

Згодом Улла, як студентка за обміном навчалась у Відні в Університеті музики та танцю у професора Мартіна Хазельбока. Органіста як ніхто інший знає, наскільки важливими для молодих музикантів є майстер-класи та можливість отримати різноманітний досвід, оскільки сама неодноразово ставала учасницею. Свою професійність Улла доводила на різних конкурсах: Національному фестивалі молодих перекладачів Con Brio (2002), міжнародному конкурсі органістів у Гданську (2003) та конкурсі Мікаеля Тарівердієва у Калінінграді (2005). Щороку Улла Кріґул представляє нові концертні програми, важливою в яких є також сучасна естонська органна музика Арво Пярта, Ерккі-Свена Тюр, Уло Кригула, Естера Мегі, Андреса Уйбо, Артура Каппа.

Звертається органістка і до творчих співпраць: з співачками Маргаритою Войтес, Кеді Плаас, Арете Керге, Іріс Оя та співаками: Тінісом Каумманом, Айном Анжером, піаністом Іштваном Матясом, трубачем Індреком Вау, саксофоністом Вірго Каріласі Маріаті, гобоїстом Ліісом Уібо та ансамблем YXUS.

Важливою складовою творчості Улли є органна імпровізація та створення нових аранжувань, виконання медитативної музики з використанням органа та гонгу.

Як солістка та камерна органістка Улла виступала у всіх основних естонських церквах а також з концертами відвідувала різноманітні органні фестивалі: Tallinn International Organ Festival, Tallinn Bach Music Festival bachFest, International Contemporary Music Festival Afekt and Leigo Lake Music Festival. Вона також мала гастролі у Фінляндії, Швеції, Австрії, Латвії, Росії та Україні. Зараз Улла Кріґул є органісткою таллінської фінської конгресії Святого Петра, а також працює концертмейстером у музичній школі Георга Оца.

Улла Кріґул стала дбайливою наставницею на цей тиждень для учасників резиденції. Органістка відзначила високий рівень учасників. Попри те, що переважна їх частина навчається не так давно, Уллу вразив рівень підготовленості а також цікавість програм, які привезли музиканти. 

В інтерв’ю Улла відзначила, що хоч в Естонії і проходять схожі проекти, проте вони не є такими масштабними і вони не охоплюють таку кількість цікавого для молодих людей матеріалу: лекцій з самопрезентації, маркетингу, екскурсій.

Учасникам резиденції Улла побажала йти за своїм серцем та доносити музику до слухачів.

Марія Сидорак

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ