Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Як львівський "Беркут" розганяв Майдан

Бійці львівського БМОП "Беркут" брали активну участь у кривавих подіях у Києві, коли били та вбивали мирних мітингувальників. Попри всі запевнення, що цього не було. Один із бійців розповів Гал-інфо, що діялось насправді. Його мотивація проста - він жадає справедливості. Щоб не сталось так, коли на керівних посадах залишаться ті, що за гроші готові відгамселети хоч маму рідну. І начхати на закон та елементарну людяність.

Через постійний тиск та залякування з боку керівництва батальйону він побажав не називати своє ім’я. 

Отож, за його словами, львівський БМОП «Беркут» перебував на службі у Києві двома ротаціями. Перша ротація - з 23.11.2013 року до 08.01.2014-го, під керівництвом командира підполковника міліції Р. Пацеляка, заступника командира по КЗ підполковника міліції М. Процишина, помічника начальника штабу майора міліції М. Старосільця.

«Спочатку до Києва поїхало 80 чоловік, пізніше прибуло ще 50 бійців. З 23 листопада 2013 року несли службу біля Кабінету Міністрів, брали участь у сутичках із мітингувальниками поблизу Українського дому. Після цього бійцям було видано перші виплати. Командири підрозділу  гроші видали командирам рот, а вони - бійцям. Потім доплату видавали приблизно один раз на тиждень. З 2-3 грудня 2013 року львівський "Беркут" почали залучати до охорони Адміністрації президента. Також брали участь у сутичках на вулиці Михайлівській», - розповів боєць «Беркуту».

У другій ротації, за його словами, до Києва поїхало 130 чоловік під керівництвом командира підполковника міліції Р. Пацеляка, заступника командира по КЗ підполковника міліції М. Процишина, помічника начальника штабу майора міліції М. Старосільця: «Ротація тривала з 14 січня по 19 лютого 2014 року, хоча дехто з командирами лишився і до 20 лютого 2014 року. З 14 січня 2014 року по 19 січня 2014 року несли службу біля Адміністрації президента України».

«Зранку 19 січня 2014 року львівський "Беркут" від Адміністрації президента України поїхав у Межигір’я. Однак близько 17.00 надійшла команда прибути на вулицю Грушевського. Дорогою рух заблокували автомобілі Автомайдану, у відповідь під керівництвом Р. Пацеляка було заблоковано автомобіль "Сітроєн" сірого кольору. За присутності командирів бійці побили водія й пасажира цього авто, а сам автомобіль просто знищили. Відео цього інциденту активно обговорювала громадськість», - пояснив чоловік.

За його словами, близько 20.00 (того ж таки 19 січня) підрозділ прибув на вулицю Грушевського й одразу ж долучився до бойових дій, крім того також брав участь у штурмі 23 січня 2014 року, коли загинули перші активісти.

«Саме тоді бійці львівського БМОП «Беркуту» отримали перші поранення. Патрони, гранати, газові і світлошумові, видавав М. Старосілець, видавав скільки завгодно. Видавали також патрони, призначені для зупинки транспортних засобів, які заборонено використовувати проти людей.

З 24 січня до 18 лютого службу несли на вулиці Грушевського. 18 лютого спочатку були в Маріїнському парку, брали участь у сутичках, де знову ж таки окремі бійці отримали вогнепальні поранення. Після тих подій частина офіцерів і бійців покидали щити й рушили у Пущу Водицю, а звідти вже самі діставалися додому. Командир підрозділу Р. Пацеляк, використовуючи різні методи, намагався запобігти цьому. Близько сорока чоловік залишилось з Р. Пацеляком, М. Процишином, М. Старосільцем - вони брали участь у «генеральному» штурмі Майдану. Це останній штурм, який стався саме тоді, коли ситуацію врятувала львівська сотня, яка приїхала вранці і допомогла Майдану вистояти.

Особливу жорстокість стосовно мирних демонстрантів, за словами співрозмовника,  проявили такі офіцери: капітан міліції Т. Сало, майор міліції Р. Микитович. Коли «Беркут» почав відступати й перемога повстанців була очевидною, командир Р. Пацеляк й заступники сказали підлеглим: "Тепер кожний сам за себе, вибирайтесь самі". Самі ж вони сіли в машину і поїхали. Виявляється, що поспішали на львівський Майдан, щоб сказати громаді, які вони чесні й як підтримують народ та засуджують тих, хто калічив і убивав людей. Бійці, які залишились, добувались додому хто як. При цьому біля Рівного в ДТП загинув Роман Бородій. При цьому командири залишили у лікарні поранених, декотрим з яких волонтери з Майдану навіть одяг приносили, бо ті бійці, окрім форми, нічого більше не мали», - розповів боєць «Беркуту».

За його словами, в період, коли львівський "Беркут" був "на заробітках" у Києві, у Львові керівництво підрозділом здійснював заступник командира - начальник штабу майор міліції С. Голуб та заступник командира з матеріального забезпечення підполковник міліції В. Дідух.

«Саме під час їхнього керівництва було знищено адміністративне приміщення підрозділу, зброю, спецзасоби, інше державне майно, а також розкрадено автопарк підрозділу. Зі слів бійців, які на той час були на території бази, всі стверджують, що підрив, вочевидь, стався не без керівничої ролі. Як відомо, під час вибуху загинуло двоє бійців - Кизик Роман і Мирка Назар. За день до вибуху було знищено документацію й бухгалтерію, комп’ютери. Через дві години після вибуху поблизу села Тростянець Миколаївського району Самооборона затримала автомобіль ВАЗ "Калина", яким керував офіцер "Беркуту" підполковник міліції В. Кулинич, з ним їхало ще троє. В автомобілі слідчо-оперативна група виявила зброю, бойові й травматичні набої, а також спецзасоби та гранати», - зазначив співрозмовник.

За його словами, після того, як Майдан переміг, а спецпідрозділ "Беркут" розформували, підполковник Пацеляк ще близько місяця керував підрозділом.

«За цей час обласне управління провело переатестацію працівників, близько 170 осіб сержантського складу призначили на посади. Ті бійці, які свого часу відмовились виконувати злочинні накази, підтримували народ й вголос висловлювали невдоволення стосовно дій підрозділу, атестацію не пройшли. Атестацію проводило керівництво обласного управління, а  також при переатестації був присутній командир підрозділу Р. Пацеляк, хоча відповідно до документів він не брав участі в переатестації. 20 березня під тиском Львівської обласної ради, яка ухвалила рішення відсторонити керівництво "Беркуту" від займаних посад, за сприяння громадськості Пацеляк написав рапорт на звільнення. Однак незважаючи на це, він разом з Дідухом (який нині виконує обов’язки командира й претендує на посаду командира новоствореного СБМ) нині ділять посади. На керівників нового підрозділу рекомендують тих працівників, які, на думку екс-командира Пацеляка, є надійними й були з ним до кінця», - розповів співрозмовник.

Боєць «Беркуту» розповів про тих, хто претендує на посади у новоствореному СБМ: «Той же підполковник міліції В. Дідух, заступник командира по господарській частині, а нині в.о. командира СПБ, протягом усього періоду перебування батальйону у відрядженні 2-3 рази в місяць їздив до Києва, возив гроші, продукти та горілку. Разом з С. Голубом, перебуваючи на базі, допустили знищення майна та зброї...  Як доказ - те ж таки затримання Самообороною чотирьох бійців «Беркуту» зі зброєю й спецзасобами на блокпості м. Миколаєва Львівської області. При цьому бійці і далі займаються "зароблянням грошей", охороняють приватні об’єкти...».

«Заступник командира - начальник кадрів М. Процишин. Двічі разом з командиром Р. Пацеляком був у відрядженні в м. Києві ( 23.11.13-08.01.14, 14.01.14 - 20.02.14). Був присутній, коли трощили автомобіль Автомайдану 19 січня у м. Києві і не запобіг цьому. А також брав  участь у подіях на Грушевського та у «генеральному» штурмі Майдану. Докази - пораненні бійці. Він залишив Київ разом з командиром Пацеляком практично серед останніх. У цей час виконує обов’язки заступника командира СБМ.

Помічник начальника штабу М. Старосілець. Двічі разом з командиром й заступником був у Києві. Був відповідальний за спеціальні засоби, видавав гранати й патрони, брав активну участь у подіях на Грушевського та на Майдані. Нині виконує обов’язки начальника штабу спецпідрозділу.

Майор міліції М. Микитович, заступник командира роти. Разом з командиром Пацеляком, заступником Процишином був до останнього дня у Києві. Під час затримання майданівців бив їх, знімав шоломи, а також з Пацеляком заводив бійців, які відмовлялись виконувати злочинні накази, в автобус, бив їх, відсилав назад на передову. Під час штурму вигукував: «Їх там х... лишилась перемога на нашій стороні, там лишилось декілька д..... нема з ким воювати. Разом з командиром погрожували бійцям: "Вам дороги назад немає ви всі злочинці", - розповів «беркутівець».

За його словами, нині ситуація в підрозділі не тільки не покращилась, але й стала значно гіршою.

«Керівництво залишилось практично те саме, чесні бійці не пройшли переатестацію, а деякі самі звільнились за власним бажанням, мотивуючи своє рішення тим, що не хочуть служити "перевертням у пагонах". Свідомі, патріотичні бійці, які не хотіли виконувати злочинні накази і залишили службу в ОВС, намагаючись поновитись на роботі, зіткнулись з певними перешкодами, а на керівні посади нового спецпідрозділу рекомендують офіцерів, які ганебно зарекомендували себе під час подій на Майдані», - сказав боєць «Беркуту».

Агенція Гал-інфо готова надати слово всім зацікавленим.

Фото: Reuters

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ