Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Фірташ, екстрадиція. Що далі?

Гойдалки з екстрадицією Дмитра Фірташа хитаються вже 5 років. Нагадаю, українського олігарха заарештували у Відні на початку 2014 року. США звинувачують його в наданні хабарів за отримання дозволів на видобуток титанових руд на родовищі в Індії. У випадку екстрадиції, бізнесмену загрожує до 50 років в'язниці і конфіскація активів.

І ось, 25 червня Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію Фірташа, а вчора міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер погодив екстрадицію. Здавалося б, це останній юридичний крок, який був потрібний, щоб посадити українського олігарха на літак і відправити з США.

Але ні - як пояснила спікер суду Відня Крістіна Зальцборн «Станом на зараз немає дати екстрадиції. Обвинувачений звернувся із запитом на відновлення справи і подав безліч документів. За австрійським процесуальним кодексом, можна давати дозвіл на повторне відкриття справи, що і було зроблено». А це означає, що Фірташ поки що нікуди їде.

Як я вже сказав - гойдалки. У Фірташа найкращі адвокати, впливові лобісти і Росія дуже не хоче бачити свого головного агента впливу на літакі, який прямує в США. Фірташ занадто багато знає. Незважаючи на це, суд щодо екстрадиції завершено, підпис міністра отримано. Це важливі кроки, які не варто недооцінювати і ймовірність екстрадиції «газового короля України» неухильно зростає.

Давайте ж поміркуємо що станеться в Україні, якщо Фірташ таки поїде в наручниках в США? Що станеться з його імперією? Давайте говорити чесно - що станеться насправді - не знає ніхто. Текст нижче це лише припущення автора, який вже довго стежить за діяльністю Фірташа в Україні.

Насправді є тільки два шляхи як можуть розвиватися події:

Імперію Фірташа роздеребанять олігархи (більш ймовірний)
Як тільки Фірташ сідає в літак посольства США, правила гри на газовому ринку в Україні змінюються. Є стадо баранів на полі, але пастуха з вірними псами, які їх охороняють, вже немає. А це значить що вовки можуть робити зі стадом, що  їм заманеться. Я можу ПРИБЛИЗНО розповісти, як олігархи зможуть взяти облгази і облгаззбути Фірташа собі. Це буде ЩЕ простіше, якщо вони домовляться між собою (наприклад Коломойський і Ахметов). Головний актив - група «Регіональна Газова Компанія» (РГК), яка контролює близько 75% ринку дистрибуції (облгази) і продажу газу населенню (газзбути). На цей момент компанії РГК здійснюють численні правопорушення, які ВЖЕ за фактом встановила в ході перевірок Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (скорочено НКРЕКП). Зокрема, це використання так званих «коефіцієнтів коригування», де облгази додатково нараховують до 11% споживання користувачам. Це дає підставу НКРЕКП позбавити ліцензії облгази і фактично відкриває дорогу на зміну власника. І все це абсолютно «в рамках чинного законодавства».

Влада зруйнує газовий схематоз і нарешті запустить ринок газу в Україні (менш ймовірний)
Малоймовірний, але все ж можливий сценарій. Зруйнувати газову імперію Фірташа можна, запустивши ринок газу в Україні. На цей момент такого ринку немає.  «Нафтогаз» - єдина компанія, яка формує ресурс газу для населення. Але робить він це не тому що «монополія», а тому що так вирішив Кабмін України. Більш того, цей газ продається НЕ за ринковою ціною, і газзбути за цей газ часто не платять зовсім. Чому? Тому що можуть. Тому що згідно з постановою Кабміну «Нафтогаз» НЕ МАЄ ПРАВА не продати газзбутам газ. Тому компанії Фірташа винні близько 70 млрд грн «Нафтогазу», а як вони будуть віддавати ці борги - ніхто не знає. Швидше за все взагалі ніяк. У 2010 році ці борги тупо списали (тобто за всі борги заплатили нашими з вами податками).

Це перебдачає кілька критичних точок:
-газ продається населенню за ринковими цінами
-громадяни мають право вибирати БУДЬ-ЯКОГО постачальника послуг (їх тепер буде багато, так як «газ продається за ринковими цінами»)
-відкритий доступ до баз споживачів (зараз ці бази закриті і належать облгазам - тому РЕАЛЬНЕ споживання газу населенням не знає ніхто, крім Фірташа).
-нарахування споживання ТІЛЬКИ за індивідуальними лічильниками (це пункт до речі вже виконано, з першого травня 2019 року діє новий «Закон по комунальні послуги», відтепер багатоквартирні лічильники - незаконні).
-монетизація субсидій. Люди, які не мають можливості заплатити - отримують грошову субсидію живими грошима, і платять безпосередньо постачальнику, за своїм індивідуальним лічильником. Коли люди отримують субсидію живими грошима, і у них є індивідуальний лічильник споживання, у них з'являється стимул заощаджувати. Якщо ж держава «сама за всіх платить», як це було завжди - люди будуть споживати газу стільки скільки хочуть, держава все одно за все заплатить.

Монетизація субсидій, що стартувала в лютому 2019, може бути НЕ БУДЕ продовжена на цей опалювальний сезон, а багатоквартирні лічильники, хоч і поза законом, продовжують масово використовуватися в Україні.
Отже, все перераховане вище ще де-факто не працює на ринку газу України. Відсутність відкритого ринку газу є джерелом величезної корупції і, відповідно, надзвичайних прибутків для Фірташа.
Після виборів, ми побачимо як нова влада буде вирішувати цю проблему. Знищить вона одну з головних корупційних схем в нашій країні, або «очолить» цю корупцію, ми дізнаємося дуже скоро. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ