Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Гібридна війна і гібридна ціна: Чому навколо Кремінської ЛЕП відбуваються дивні речі

Новопризначений голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький розповів, які основні проблеми він вирішуватиме на Луганщині. До списку нагальних проблем увійшло, зокрема, контролювання будівництва «енергомоста, який з'єднає Луганщину з енергосистемою України та підстанції ПС 500 кВт «Кремінська». Запуск стратегічно важливого для області об'єкту має відбутися без зайвих зволікань», - зауважив новий очільник Луганської області.

Нагадаю, що свого часу про будівництво ЛЕП в Кременній та підстанції «Сіверська» говорив ще в. о. директора «Укренерго» Юрій Касич. Озвучувалася вартість проекту – 500 млн. грн. «У планах закладено будівництво ще одного джерела живлення. На сьогодні це будівництво підстанції «Сіверська» на 550 кВ і будівництво ще однієї лінії приблизно 220 кВ, а це близько 20-30 км. Ці пропозиції були підтримані Луганською ОВЦА, а також скеровані до Міністерства енергетики. Вартість цього проекту - 500 млн грн, строк реалізації, якщо не буде організаційних та земельних затримок, - 9-12 місяців», - поділився тоді планами Касич.

Варто зазначити, що Юрій Касич, перш ніж працевлаштуватися в держкомпанію «Укренерго», встиг місяць попрацювати заступником гендиректора «Луганського енергетичного об'єднання».

«Луганське енергетичне об'єднання» (ЛЕО) - підприємство, що належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину, і є монополістом з постачання електроенергії в Луганській області. Воно також відповідає за постачання електроенергії на неконтрольовану територію. У 2000-х роках засновниками «Луганського енергетичного об'єднання» були ТОВ «Компанія з управління активами «Сварог ессет менеджмент» Григоришина (75% статутного капіталу), ще 25% були порівну розподілені між ТОВ «Стратеджік інвестмент менеджмент» і ТОВ «Шер ессетс фанд». Засновниками двох останніх фірм були кіпрські «Джімена лімітед» і «Джен лімітед» відповідно.

До речі, представники «уряду» самопроголошеної «ЛНР» заявляли про те, що двоє її членів входять до наглядової ради підприємства ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання». Так, наприклад, сайт бойовиків «Исток» повідомляв, що представники так званої «ЛНР» Махмуд Сада і Володимир Машков будуть входити у наглядову раду товариства (раду директорів). Також повідомляється, що «в. о. першого заступника генерального директора «ЛЕО» Андрій Рева за запитом представників ЛНР повинен надавати цікаву для них інформацію і сприяти їм у здійсненні контролю».

Про «якість контролю» з боку терористів «ЛНР» свідчить той факт, що неконтрольовані владою України території Луганської області, станом на 2016 рік, щомісяця отримували з об'єднаної енергосистеми України електроенергію вартістю близько 140-150 млн. грн., оплачуючи лише 50 млн. грн. З великих споживачів, які знаходяться на тій стороні - у «Алчевського меткомбінату» борг понад 700 млн., а з урахуванням штрафних санкцій - понад 900 млн. грн. Наступний великий споживач і боржник «ЛЕО» - це «ДТЕК Свердловантрацит»: борг понад 400 млн грн.

Менше з тим, вже 22 березня 2016 року тимчасово виконуючий обов'язки глави держкомпанії «Укренерго» Всеволод Ковальчук зауважує, що Луганська ТЕС працює як острів і не синхронізована з ОЕС України. Щоб забезпечити належне енергопостачання регіону, Кабінет міністрів розглянув пропозицію Луганської військово-цивільної адміністрації щодо будівництва нової підстанції 500 кВ в районі міста Кремінна. Додатково мали бути побудовані лінії 220 кВ, які з’єднали б підстанцію з Сєвєродонецьком. Ковальчук прогнозував, що до кінця 2017 року будівництво завершиться. Але почати будівництво не вдалося.

У січні 2018 року НАЕК «Укренерго» оголосила тендер на будівництво в Луганській області підстанції 500 кВ «Кремінська». Примітно, що очікувана вартість будівництва збільшилася у рази- 1,08 млрд. гривень без ПДВ. Про цей тендер стало відомо з системи ProZorro.

Перемогу в тендері здобуло ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» (КЕБК, Івано-Франківськ), запропонувавши будівельні роботи вартістю 1060,656 млн. грн. (менше за запропоновані замовником 1083,333 млн. грн без ПДВ).

Себто, незважаючи на те, що у 2017 році інфляція складала 13,7%, вартість підстанції «Кремінська» виросла більш ніж удвічі – з 500 млн.гривень до більше ніж мільярда.

«Будівництво підстанції 500 кВ «Кремінська», з'єднає повітряні лінії електропередачі 500 кВ «Донбаська-Донська» і 220 кВ «Кремінська-Ювілейна» в Кремінському та Попаснянському районах. Введенням в експлуатацію потужного енергообладнання, енергетики хочуть посилити систему енергопостачання в Луганській області, енергокомунікацій якої пошкоджені були в ході військових дій. Це в свою чергу призвело до проблем роботи об'єднаної енергосистеми України», - говорилося в тендері.

В інформації також вказувалося: нова підстанція потрібна, щоб з’єднати вільну частину Луганщини з об’єднаною енергосистемою України. На підстанцію мали бути заведені потужні лінії електропередач – 500 кВ «Донбаська-Донська» та 220 кВ «Кремінська-Ювілейна». І вже «Кремінська» мала розподіляти їх до споживачів.

4 липня 2017 року Кабмін схвалив ТЕО проекту та джерело фінансування (з тарифу НЕК «Укренерго»).

Невдовзі міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що «починаючи з квітня 2017 року, за розпорядженням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і президента України Петра Порошенка енергосистему України готували до того, щоб вона могла працювати «і без неконтрольованої зони». Було заявлено, що «Укренерго» синхронізувало роботу Луганської теплоелектростанції (Щастя, Луганська область, належить «ДТЕК Східенерго») з Об'єднаною енергетичною системою України.

Тобто, проблеми з енергопостачанням зникли самі собою.

Утім, вже 23 травня 2018 року, після заяв про «синхронізацію роботи Луганської ТЕЦ», Кабмін офіційно виділив земельну ділянку під будівництво Кремінської підстанції, і 26 вересня затвердив проект будівництва і виділення необхідних коштів в розмірі 1,677 млрд. грн. Тобто ми бачимо, що ціна знову збільшилася на 500 мільйонів.

Зазначу, що президент України Володимир Зеленський вже встиг заявити, що очікує на завершення війни у 2020 році. Якщо так станеться, навіщо ж тоді витрачати державні кошти на нову підстанцію, якщо Луганська ТЕЦ знову зможе працювати в повну силу? Тим більше, що вона розташовуватиметься на території заповідної зони і негативно вплине на довкілля в регіоні, який і так потерпає від нестачі лісів? Чи у нас знову гібридна війна – коли треба, вона продовжуватиметься, а коли ні – закінчуватиметься?

Наразі ми маємо гучні заяви Віталія Комарницького про першочерговість будівництва підстанції 500 кВ «Кремінська». І тут викликає питання щодо призначення на посаду голови області людину з, скажімо так, небездоганним бекграундом. Можливо слід очікувати, що при новому голові Луганської військово-цивільної адміністрації Комарницькому вартість підстанції виросте ще на півмільярда, або й більше?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ