Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пікетом єдиним

Члени профспілок, освітяни та студенти Львівщини 9 жовтня вийшли на акцію протесту. Участь взяло близько півсотні людей, які запевняють, що будуть протестувати доки їх не почують. Основна мета протесту підняття зарплатні та стипендії. Виникає логічне питання, а що в нашій країні єдиний цивілізований метод досягнути поставленої мети вийти на вулицю і перекрити вулицю, влаштувати пікет, та ін.

Сьогодні більшість української молоді працює задля того, щоб заробити кошти на проживання, замість того щоб належним чином вчитись, а все тому, що стипендії вистачає лише на харчі. Найбільша проблема, що працевлаштовуються студенти не за фахом і, як результат, після закінчення університету не мають професійних умінь та навичок. В той час як в сусідній Польщі, чи дальній Туреччині їм пропонують безкоштовну освіту та проживання.

Професор, доктор наук, педагогічний стаж якого 25 років заробляє близько 10 тисяч гривень на місяць, а асистент не більше 5. Відсутність мотивації, неможливість забезпечити гідне життя собі та родині змушують молоді та перспективні кадри виїжджати закордон. Чому так?! Перед багатьма людьми відкрились кордони та нові можливості.

«Ідея міста» вивчає цю проблему та намагається всіляко підтримувати молодь та науковців, адже розвиток будь якого міста, чи країни залежить від синергії влади, бізнесу , науки та людини. Коли немає варіантів – їх треба шукати, а за свої права боротись та їх відстоювати. Вимоги освітніх протестантів цілком обгрунтовані, головне щоб держава їх почула. Протестанти вимагали припинити економію на людській праці, встановити з 1 січня 2019 року мінімальний рівень оплати праці не нижче 7700 гривень, відповідно до норм вітчизняного законодавства та міжнародних конвенцій.

А не допустити підвищення цін на природний газ, а також тарифів на електроенергію та житло-комунальні послуги для населення. Надра і ресурси є власністю українського народу, тому не повинні потерпати від високих цін.

Забезпечити в Державному бюджеті України на 2019 рік належні видатки на освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, розвиток галузей економіки.

Витрати на освіту – це інвестиції у наше майбутнє. І якщо уряд з наступного року встановлює європейські ціни на газ, значить зарплата також має бути європейською. І варто пам’ятати, що зміни починаються з кожного з нас. Якщо Львів буде містом науки, то нам вдасться збудувати не лише успішне майбутнє міста, а й країни.

Назарій Брезіцький

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ