Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 112 років тому народився Володимир Стернюк
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

112 років тому народився Володимир Стернюк

112 років тому - у лютому 1907 - у Пустомитах біля Львова народився Володимир Стернюк

Він очолював греко-католицьку церкву впродовж майже 30 років, коли вона діяла у “катакомбах”.

Володимир навчався у європейських гімназіях та семінаріях Бельгії, де опанував французьку мову. Був пластуном. Служив у монастирях Львова та Тернополя.

Після відмови підписати «возз’єднання» з РПЦ на псевдособорі у 1946-ому у Львові Стернюку заборонили священичу діяльність і йому довелось шукати світську роботу. З того часу працював у бібліотеці, сторожем у парку, фельдшером, обліковцем, санітаром, а підпільно продовжував служити.

Навіть, коли відбував заслання у таборі на далекій Півночі. Вирок у пять років Стернюку присудили за сповідь юнаків з бойового загону, пов”язаного з УПА, а також за сприяння Любові Возняк-Лемик (дружина Миколи Лемика - виконавець атентату на представника СРСР у Львові у відповідь на Голодомор) у виїзді за кордон.

Цікаво, що Стернюк не підтвердив і не спростував звинувачення щодо сповіді, інакше це б означало порушення таїнства.

Перед засланням у київській в’язниці отець Стернюк зустрівся у камері із полковником Січових Стрільців Василем Вишиваним (Вільгельмом Габсбургом), де вони спілкувалися французькою і навіть домовились про сповідь, однак наступного дня його перевели в іншу камеру.

Після смерті владики Василя Величковського у 1973-ому відповідальність за підпільну греко-католицьку церкву перейшла до Стернюка. Він очолював її до 1991-ого.

“З його ініціативи було засновано кілька таємних семінарій, найбільша – в Тернополі (під керівництвом теперішнього митрополита Василя Семенюка). Владика Стернюк сам відбирав кандидатів до семінарії, сам приймав у них іспити, перекладав з французької богословську літературу для їхнього навчання. Таким чином митрополит Стернюк став тим, хто сформував цілу плеяду львівського духовенства. Перші священики, які після легалізації УГКЦ почали відновлювати Духовну семінарію у Львові, були його вихованцями”, - йдеться у статті Юлії Овсяник.

За матеріалами сайту Збруч.

Проект Локальна Історія
 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ