Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

2017 року Україма має виплатити державних боргів на 240 млрд грн

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності планує заслухати Голову правління Національного банку України на одному з наступних засідань, коли керівник НБУ таки знайде можливість бути присутнім. Про це журналістам заявив голова профільного парламентського комітету Сергій Рибалка. Про це повідомила прес-служба депутата.

За його словами, у всіх депутатів комітету накопичилося багато запитань. «Багатьох експертів не влаштовує грошово-кредитна політика центрального банку та відсутність взаємодії з урядом. Вітчизняних виробників продовжують тримати у режимі фінансового голодування. Зменшення процентних ставок за кредитами відбувається надто повільно. Стимулів для розвитку немає. Валютна стабільність уявна. Кредити МВФ нам особливо не допоможуть, а державні борги зростають. Наступного року ми будемо вимушені витратити на виплати державних боргів та їх обслуговування 240 млрд. грн. Це майже 31 % усіх видатків країни!», - сказав народний депутат. Він додав, що експорт продовжує скорочуватися третій рік поспіль, навіть після падіння на третину минулого року, а без надходження валюти від експортерів важко сподіватися на стабільність гривні у довгостроковій перспективі.

«У керівника Національного банку, виходить, немає необхідності звітувати про власну роботу, інформувати представників вищого законодавчого органу про стан банківської системи, валютного ринку та обговорити перспективи законотворчої роботи у напрямку реформи фінансового сектору?», - запитав Сергій Рибалка.

Він підкреслив, що натомість сьогодні Прем’єр-міністр Володимир Гройсман знайшов час для широкого обговорення проекту державного бюджету на зустрічі із фракцією Радикальної партії. «У прем’єра знаходиться час працювати із парламентом, а в голови Нацбанку – ні? Він точно не менш зайнята людина», - наголосив голова фінансового комітету парламенту.

Сергій Рибалка нагадав, що вже більше року не працює Рада Національного банку, а керівництво НБУ продовжує всупереч Конституції України діяти абсолютно безконтрольно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ