Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

25 квітня – Всесвітній день боротьби з малярією

Всесвітній день боротьби з малярією відзначається щорічно 25 квітня, починаючи з 2008 року, - прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Мета його проведення - роз’яснення того, що малярія виліковна, інформування громадськості про необхідність профілактичних заходів, залучення уваги як експертів, так і науково-дослідних інститутів, компаній та фондів до пошуку шляхів розв’язання проблеми малярії.

За даними ВООЗ, це захворювання продовжує загрожувати 40% населення світу. Щорічно на малярію захворює більш 500 мільйонів осіб, а понад один мільйон помирає від цієї недуги. Найважчий тягар малярії лежить на країнах Африки на південь від Сахари, але хвороба також вражає людей в Азії, Латинській Америці, Близькому Сході і навіть в деяких частинах Європи.

За словами головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з епідеміології Наталії Тімко, епідситуація з малярії у Львівській області, як і в цілому в країні, залишається загрозливою, враховуючи особливість сучасного стану - широку міграцію різних контингентів населення області до ендемічних з малярії країн, масову міграцію іноземних громадян, а також наявність великої чисельності малярійних комарів. Львівська областьналежить до території із середнім ступенем можливості розповсюдження малярії. Згідно з середньорічними даними, сезон передачі малярії спостерігається з початку липня до середини вересня.

За рекомендаціями ВООЗ «Міжнародні поїздки та здоров’я», особам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, слід запам’ятати такі правила:

- бути обізнаним щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;

- берегтися від укусів комарів;

- приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики;

- негайно звертатись до лікарів у разі появи лихоманки з метою своєчасного встановлення діагнозу «малярія» та призначення схеми лікування.

Профілактика посттрансфузійної малярії полягає в ретельному відборі донорів, відсторонення від донорства на три роки осіб, які перенесли малярію або повернулися з ендемічних по малярії районів.

Особиста хіміопрофілактика - це вживанн протималярійних препаратів особами, які виїжджають у високоендемічні осередки малярії. Прийом хіміопрепаратів починають за тиждень до в'їзду у вогнище, продовжують протягом всього перебування у вогнищі та протягом 4 - 6 тижнів після виїзду з вогнища.

Вибір протималярійного препарату залежить від країни виїзду, ризику зараження малярією, виду малярійного збудника, що переважає в конкретній зоні, стійкості збудника до препаратів.

Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. Слід суворо дотримуватись схеми та дозування препарату. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби.

У разі будь-якого підвищення температури під час перебування на небезпечних територіях чи після повернення, слід звернутись до лікаря, повідомивши його про поїздку до ендемічної країни протягом останніх трьох років, та виконувати всі його рекомендації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ