Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ВООЗ оголосила самотність глобальною загрозою

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила самотність нагальною глобальною загрозою для здоров'я людства.

Як пише The Guardian, ВООЗ створила міжнародну комісію, яка б мала зайнятися проблемою самотності.

Комісію очолили генеральний хірург США Вівек Мурті та дипломатка Африканського Союзу з питань молоді Чідо Мпемба, а до складу увійшли 11 правозахисників та урядовців, зокрема Аюко Като, міністр із питань самотності та ізоляції в Японії.

Це сталося після того, як пандемія Covid-19 пригальмувала економічну та соціальну активність, збільшивши рівень самотності, а також на тлі нового усвідомлення важливості проблеми. Комісія працюватиме протягом трьох років.

"Самотність не знає кордонів і стає глобальною проблемою громадського здоров'я, що впливає на всі аспекти здоров'я, добробуту та розвитку. Соціальна ізоляція не знає ні віку, ні кордонів", — сказала Чідо Мпемба.

За словами Мурті, ризики для здоров’я від самотності такі ж шкідливі, як викурювання до 15 сигарет на день, і навіть більші, ніж ризики, пов’язані з ожирінням і недостатньою фізичною активністю.

Попри те, що самотність здебільшого вважають проблемою розвинених країн, Мурті заявляє, що соціальну ізоляцію відчуває кожна четверта літня людина в усіх регіонах світу. У них самотність спричиняє підвищення ризику деменції на 50% та ішемічної хвороби або інсульту на 30%.

Але самотність впливає і на життя молодих людей. Згідно із дослідженням, від 5% до 15% підлітків є самотніми. За іншими даними, в Африці таких нараховується 12,7%, а в Європі – 5,3%.

Молоді люди, які відчувають самотність у школі, частіше кидають навчання в університеті. Це також може призвести до погіршення економічних результатів. Відчуття роз’єднаності та відсутності підтримки на роботі може призвести до зниження задоволеності роботою та зниження продуктивності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ