Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

3 травня - Всесвітній день свободи преси

Сьогодні світова спільнота відзначає Всесвітній день свободи преси.
Ілюстрація з мережі Інтернет

Про це повідомляє Укрінформ.

День відзначають починаючи з 1993 року з ініціативи Генеральної конференції ЮНЕСКО за підтримки Генеральної Асамблеї ООН. Саме 3 травня 1991 року в столиці Намібії була підписана «Віндхукська декларація», у якій містився заклик до урядів держав усього світу забезпечити свободу преси та її демократичний характер.

Тема Всесвітнього дня свободи преси цього року - «Інформація як суспільне благо», служить закликом до підтвердження цінності інформації як суспільного блага.

Щороку міжнародна організація «Репортери без кордонів» публікує щорічну доповідь — Індекс свободи преси. Ця доповідь аналізує стан свободи преси та Інтернету у 180 країнах світу. Методологія укладення індексу базується на об'єктивних цифрах - кількість нападів, арештів, випадків цензури, кількості інших злочинів, та на оцінках міжнародних і місцевих експертів. Цьогорічний звіт має назву «Журналістика - це вакцина від дезінформації, яка заблокована у понад 130 країнах».

Нині, відповідно до цього звіту, Україна посідає 97 місце, опустившись на одну сходинку вниз у порівнянні з минулим роком.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ