Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

5 навичок, які роблять програміста конкурентним

Львів посідає третє місце за кількістю програмістів в Україні. Більше 21 тисячі фахівців — конкуренція висока навіть на рівні міста. Але особливість ІТ-ринку в тому, що розробники конкурують між собою ще й на світовому ринку.

З появою дешевших виконавців у Китаї та Індії українським спеціалістам потрібно пропонувати щось особливе, аби виправдати вищу ціну.  

Які навички потрібно розвивати, щоб компанії самі за тебе боролися, розповів Сергій Фомін,  директор ІТ-департаменту компанії AMC Bridge, котра 22 січня відкриває центр розробки у Львові.

Знатися на сучасних технологіях  

Під час вибору основної мови програмування потрібно звертати увагу на найбільш затребувані та перспективні. Якщо ж засвоїте кілька — це стане суттєвою перевагою.  

У будь-якому разі доведеться вивчати ринок, постійно навчатися та швидко реагувати на тенденції, щоб пропонувати клієнтам нові рішення раніше за конкурентів.  

Вивчати конкурентів та розуміти галузь застосування

Робота розробника — це не лише написання коду. Важливо вивчати галузь застосування своїх програм та розуміти, як вона розвивається.  

Також потрібно аналізувати здобутки конкурентів, їхні варіанти рішень та підходи. Практика показує: якщо розробник довів свою експертизу в певній галузі, то, за умов конфіденційності, програмне забезпечення у нього замовлятимуть навіть ті компанії, що є конкурентами між собою.   

Вміти аналізувати власну роботу

Переглядайте свою роботу через якийсь час після завершення. Ви побачите, наскільки покращили свій рівень та яких помилок тепер могли би уникнути.  Такий аналіз допомагає зменшити час на типові завдання, знайти кращі рішення та акумулювати досвід, яким можна ділитися з колегами.

Знайте свої сильні та слабкі сторони, вчиться їх визнавати та прислухайтесь до критики.  

Спілкуватися англійською  

До того ж, не тільки письмово, але й усно. Розробники працюють з іноземними замовниками і мають точно розуміти відтінки значень, аби виконати завдання відповідно до вимог співрозмовника. Мовний бар’єр краще долати одразу під час навчання: приділяти багато уваги аудіюванню та тематичним speaking clubs.  

Бути експертом у додатковій галузі

Найбільшою перевагою стане експертиза в окремій галузі. Наприклад, для AMC Bridge першочерговими є математичні дисципліни. Глибокі знання з математики дають можливість розв’язувати завдання більш високого рівня, розробляти складне програмне забезпечення для інженерії, будівництва та 3D-моделювання.

Львів онлайн

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ