Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

70-ті роковини операції "Вісла" вшанують через місяць

28 квітня українство вшановуватиме 70-ті роковини депортаційної операція "Вісла" - заключного етапу депортації українців із етнічних земель (територія сучасної Польщі). Про це повідомили у Світовій Федерації Українських Лемківських Об"єднань.

За різними даними тільки під час цієї кількамісячної акції були позбавлені рідного дому без права повернення 150 000 українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини і Південного Підляшшя, а інтелігенцію - було вкинуто у табір праці Явожно, де багато з них і загинуло від нелюдських умов.  Депортовані лише за однією ознакою - вони всі були українцями.

Десятки років поневірянь, втрата ідентичності, шалена втрата культурної спадщини і рідних теренів. Дехто ще до цих пір не зміг по-справжньому повернутися додому.

Ані Польща, комуністична влада якої у 1947 році здійснила цю операцію для остаточного вирішення українського питання, ані Україна, як материнська земля всіх депортованих, не спромоглися на офіційному рівні визнати операцію "Вісла", та інші депортації українців 1944-1951 рр злочином.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ