Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

8 квітня в УКУ презентуватимуть нову спеціальність

Український католицький університет відкриває нову спеціальність «Соціальна педагогіка», презентація якої відбудеться 8 квітня 2006 року на Дні відкритих дверей — про це повідомили у відділі інформації та зовнішніх зв’язків УКУ.
Починаючи із вересня 2006 року за цією програмою розпочнуть навчання близько 30 студентів гуманітарного факультету УКУ. Аналогів такого характеру підготовки соціального педагога в Україні ще нема.
Особливу цінність підготовки соціального педагога в УКУ полягатиме у тому, що свою професійну підготовку вони здобуватимуть в навчальному закладі, який дає ґрунтовну філософсько-богословську освіту. У розпорядженні студентів приміщення, сучасний бібліотечний фонд, комп’ютерний центр.
Соціальний педагог покликаний створювати і розвивати відносини, які сприяють інтеграції осіб у соціальне середовище, їх активному спілкуванню з іншими, успішній навчальній та професійній діяльності. Соціальний педагог активізує зусилля людини та оточення на вирішення її власних проблем, формує духовно зрілу особу, сприяє налагодженню взаємин між конфліктуючими особами чи соціальними групами, забезпечує координацію зусиль інститутів соціального виховання. Соціальний педагог може працювати в освітніх закладах, будинках та центрах дитячої освіти та виховання; підліткових клубах; установах дитячих молодіжних клубів за місцем проживання; центрах технічної та екологічної освіти; профілакторіях; благодійних фондах; центрах соціальних служб для дітей та молоді, центрах молодої сім’ї, соціальних притулках для неповнолітніх; педагогічно-реабілітаційних центри; спецшколах для фізично і розумово відсталих дітей; будинках пристарілих; спецінтернатах; приймальниках-розподільниках для дітей та підлітків, в різних церковних службах – психолого-педагогічна просвіта для парафіян; недільні школи; захоронки для дітей під опікою чернечих згромаджень; порадні для батьків; участь у підготовці молоді до шлюбу; реабілітаційні центри при монастирях; соціально-педагогічна допомога сиротам, дітям, позбавлених батьківської опіки, занедбаних у вихованні; участь у розподілі гуманітарної допомоги малозабезпеченим громадянам тощо.
«В Україні люди переважно зводять плечима, коли заходить мова про соціальну педагогіку: що воно таке і для чого це потрібно? — розповіла завідувач кафедри педагогіки УКУ керівник програми «Соціальна педагогіка» д-р Марія Швед. — І в цьому нема нічого дивного. В Україні це доволі таки нова освітня галузь. На відміну, скажімо, від Польщі, де суспільне замовлення на соціальних педагогів невпинно зростає і тим самим ця професія набуває все більшої і більшої престижності. За радянських часів у нас всі були «щасливі» та «рівні». Існуючі соціяльні проблеми цілих верств населення – наркоманія, алкоголізм, сирітство, безпритульність — приховувалися. Сьогодні важко говорити про перспективи України у Європі без розвинутої сітки соціальних закладів та послуг».
«В Україні широко розвинута благодійність. І це добре. Люди можуть отримати допомогу на прожиття. Але ми є свідками того, що подарунки можуть допомагати людині лише на дуже короткий проміжок часу. Завдання соціального педагога навчити людину бути щасливою в тій життєвій ситуації, в якій вона перебуває, навчити її жити.  — наголосила Марія Швед. — Соціальна педагогіка покликана відновити у людях почуття гідності і віру в інших людей. Парадокс полягає у тому, що суспільство навіть не підозрює, що воно потребує людей, ним відкинутих, не менше, ніж ті люди потребують суспільства. Ціль праці соціяльного педагога полягає у тому, щоб відновлювати утрачені зв’язки між особами та цілими суспільними групами. З цього огляду — надзвичайно важливо, щоб соціальні педагоги мали християнську формацію, яка би з одного боку базувалася на грунтовній філософсько-богословській освіті, а з іншого боку на досвіді життя у християнській спільноті, яку студенти знайдуть, навчаючись в Українському католицькому університеті».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ