Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

8 липня - Всесвітній день боротьби з алергією

8 липня у багатьох країнах відзначають Всесвітній день боротьби з алергією, що був заснований у 2005 році за рішенням Всесвітньої організації алергії та Всесвітньої організації імунопатології. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Заходи мають на меті привернення уваги до проблеми алергії  в сучасному світі, необхідності пошуку нових шляхів профілактики та лікування алергічних захворювань.

Статистика свідчить, що у світі понад 40% населення мають прояви алергії, кожні 10 років кількість хворих на алергію подвоюється. Припускають, що якщо темпи поширення цієї групи хвороб залишатимуться такими, то незабаром понад половина населення Землі стануть алергіками. Нерідко люди схильні вважати алергію несерйозним захворюванням або ж пов'язують її симптоми з іншими хворобами. Лікарі наголошують, що подібна непоінформованість може призвести до важких ускладнень.

Алергія - це гостра нетипова реакція імунної системи на різноманітні речовини. Такими речовинами (алергенами) можуть бути пилок рослин (амброзія, кульбаба, береза​​, пух тополі тощо), шерсть тварин, побутова хімія та косметика; харчові продукти (яйця, молоко, злаки, кунжут, горіхи, мед), лікарські препарати, речовини, що виділяються при укусах комах.

Алергічна реакція може проявляється у вигляді алергічного риніту, сльозотечі (кон'юнктивіту), бронхіальної астми, шкірних реакцій, кропив'янки (свербіж, висипка), набряку Квінке, анафілактичного шоку.

Найчастіше алергія розвиваються у людей віком 20–35 років. Перші прояви алергії значно рідше зустрічаються у зрілому віці, у людей понад 45 років. Однаково часто хворіють і жінки, і чоловіки. Доведена спадкова схильність до алергічних реакцій. Якщо алергічні прояви має один із батьків, у дитини алергія буде з ймовірністю 30%. Якщо ця проблема спостерігається у обох батьків, дитина матиме алергію в 60% випадків.

Алергія не лише значно знижує якість життя, але й може виявитися смертельно небезпечною. Найбільш потужним і загрозливим проявом алергічної реакції є виникнення анафілактичного шоку, що потребує негайної допомоги лікаря та проведення інтенсивної терапії.

Довідка.

Протягом минулого року на Львівщині зареєстровано близько 9500 хворих на бронхіальну астму,  2500 хворих на полінози. За перше півріччя 2018 року смертей від бронхіальної астми не було.

Цього року зростає кількість випадків інсектної алергії (реакція на укуси комах). Пов'язують це з прогресуючою агресивністю комах. У зв'язку з осучасненням лабораторної діагностики, відзначається покращення стану хворих з медикаментозною та харчовою алергією.

Запорукою успішного лікування будь-якої форми алергії є зменшення контактів з алергенами. Застосування протиалергічних препаратів лише тимчасово усуває симптоми захворювання. Необхідною є детальна діагностика, зокрема, проведення алергопроб, та призначення індивідуальної специфічної терапії!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ