Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Американська компанія поверне гроші, які уряд Тимошенко витратив на вакцини

Окружний суд США виніс заочне рішення проти Olden Group (Орегон, США), зобов'язавши компанію виплатити України 60 млн доларів. Це потрійний розмір коштів, які, за твердженням уряду України, були переплачені за вакцини через Olden та українську Interfarm. Про це пише Wall Street Journal з посиланням на рішення суду.

Позов був поданий у 2010 році в результаті розслідування медичних закупівель уряду Юлії Тимошенко. Перевірка, за сприяння американської слідчої фірми Kroll Inc та інших, призвела до позову у штаті Орегон за заявою держпідприємства "Укрвакцина", повідомляє ТСН.

Перевірка показала мережу офшорних компаній, зареєстрованих у США і пов'язаних з Olden, які нібито брали участь в шахрайських схемах, йдеться в доповіді Kroll. Одна з фірм була названа в документах, поданих у рамках розслідування Міністерства юстиції США щодо хабарів за межами країни відносно концерну Daimler AG в 2010 році, а іншій Світовим банком було заборонено брати участь у тендерах.

Як пише видання, в позові стверджується, що Olden уклала фіктивний контракт з Interfarm LLC і представила фальшиві митні декларації, що спотворило закупівельні ціни на вакцини. Гроші "Інтерфарм", отримані від податків громадян України, були "відмиті" з використанням банківських рахунків США та Латвії, стверджувалося у позові.

Марк МакДугалл, партнер Akin Gump Strauss Hauer&Feld, який представляє "Укрвакцина", сказав: "Мета нашого клієнта - активне дотримання цього рішення окружного суду і використання всіх правових засобів для того, щоб визначити, куди пішли гроші українського уряду, і отримати їх назад".

Нагадаємо, раніше прес-служба Кабміну повідомляла, що суд округу Орегон (США) 20 травня 2011 прийняв рішення, відповідно до якого до держбюджету України буде повернуто понад 19 млн доларів, незаконно витрачених урядом Юлії Тимошенко на придбання медпрепаратів за завищеними цінами через ланцюг посередників. 23 травня апеляційна інстанція підтвердила рішення суду, відхиливши вимоги захисту відповідача.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ