Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Американці складають «листи постраждалих» від сланцевого газу

У США є серйозні проблеми зі ставленням суспільства до видобутку сланцевого газу. Самі громадяни збирають факти порушення під час видобутку сланцевого газу і складають "листи постраждалих". Про це сьогодні, 24 липня, повідомили учасники прес-конференція "Сланцевий газ: досвід США та перспективи в Україні"

Вона розповіла, що делегація з України у складі громадських активістів, науковців відвідала США, щоб ознайомитись із досвідом видобування сланцевого газу.

За її словами, у штаті Пенсільванія вони побували на двох бурових вишках та на вже рекультивованому майданчику.

«У них, звісно ж, усе як і скрізь в Америці, – технічний стан ідеальний, так як і дороги, і парки, і сквери, і вулиці у цій країні. Однак, ризики усвідомлюють і самі американці, тому лобісти сланцевого газу мусили вивести його за рамки федерального закону. Є штати, які бачать досвід інших, відмовляються від видобутку сланцевого газу», - зазначила Тетяна Тимочко.

Вона додала: «Побувавши у США, я ще більше переконалася, що в Україні це не потрібно робити».

За її словами, на Юзівській ділянці, де хочуть видобувати сланцевий газ, є великі геологічні розломи від попередньої діяльності, видобутку вугілля, а тому гідророзрив ці розломи збільшить і внутрішні води підуть ще глибше у землю.

У Карпатському регіоні є карстові породи і це ще небезпечніше, адже вони не стійки.

«У США категорично заборонено видобувати сланцевий газ там, де є карстові породи, бо вони нестійкі до гідророзриву», - сказала Тетяна Тимочко.

Експерт Національного екологічного центру України Олена Міскун, яка теж відвідала США на запрошення держдепартаменту США, розповіла, що під загрозою будуть і без того не найкращі дороги України, адже до одного бурового майданчика великогабаритна техніка робить всередньому 2 тис. візитів.

Однак, за її словами, це не найстрашніше.

«Поспілкувавшись із американцями стало зрозуміло, що суспільство там поділене на тих, хто має вигоду із того, що на його землі знайшли поклади газу, і тих, хто живе поруч і страждає від екологічних наслідків. Ті, на чиїй ділянці виявили газ, щомісяця отримують по 40 тис. доларів, а ті, хто живе поруч, не можуть продати свою землю, бо вона є непридатною для проживання», - пояснила Олена Міскун.

За її словами, громадяни судяться з компаніями, які видобувають газ, але результати судів розголошувати не можна згідно з угодами. Нерозголошення такої інформації та результатів перевірок пропонують і в угоді з Україною.

Натомість самі американці активно організовуються в протестні групи, мова йде про Огайо, Техас, Пеннсільванію.

«У відкритому доступі в Інтернеті є так звані «листи постраждалих». Там зібрано більше як дві тисячі випадків, пов’язаних із видобутком сланцевого газу. База даних постійно оновлюється і доповнюють її самі громадяни. Велика частка цих випадків свідчить про загрожу для життя та здоров’я людини», - сказала Олена Міскун.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ