Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

«Амністії не буде». Клімкін пояснив Раді домовленості в Парижі

Україна ніколи не піде на амністію тих, хто скоїв злочини проти людяності, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час своєї доповіді в ВР про домовленності у Парижі.

«Я багато разів вже говорив про амністію і ще раз скажу: всі, хто скоїв злочини проти людяності, - вони жодним чином під амністію не підпадають. Ніколи ті, хто вбивав, хто збивав малазійський літак, хто стріляв по Маріуполю, Волновасі, не підпадають під амністію. Це ключові стандарти міжнародного права», - сказав очільник МЗС.

Він пояснив, що під час переговорів у Парижі мова йшла про надання імунитету учасникам виборів на Донбасі. Її запропонувала французська сторона, за словами Клімкіна.

«Ідея з приводу імунітету була висловлена ​​французькою стороною - це одна з ідей, яка обговорюється під час пост-конфліктного врегулювання. Але я хочу сказати чітко одну річ: будь тимчасові імунітети від кримінального переслідування нікого не звільнять від повномасштабної амністії. Амністія - це не політичний процес, амністія - це юридичний процес», - наголосив глава МЗС.

Водночас Клімкін не відкинув можливості звільнення від кримінального переслідування учасників конфлікту на Донбасі. Однак, він зазначив, що це можливо тільки після проведення виборів, в результаті яких на окупованих територіях з'являться легітимні українські органи прокуратури та суди. Скільки триватиме така процедура - невідомо.

«Оскільки є приклади Хорватії - 12 років, є приклади інших балканських країн. Тому факт початку не означає, що сама процедура повинна закінчитися. Це юридична, а не політична процедура», - заявив глава МЗС.

Він також підтвердив, що вибори на окупованій території Донбасу, де знаходяться іноземні війська та техніка, проводити неможливо. 

«За всіма критеріями міжнародного права і за всіма критеріями, які у нас є, вибори на території, де присутні іноземні війська або іноземна техніка - вони за визначенням неможливі», - сказав Клімкін та підкреслив, що вибори на окупованій території можна проводити тільки після її демілітаризації. Також спостерігачі ОБСЄ повинні отримати повний доступ до всієї території Донбасу і до всієї протяжності українсько-російського кордону.

Він розповів, що на переговорах у Парижі сторони домовлялися про скасування псевдовиборах на контрольованих бойовиками територіях на Донбасі.

«Гра з перенесенням (дати виборів) - я вже не буду коментувати дати - це, звичайно, брудна гра», - додав міністр.

Він зазначив, що на сьогоднішній день абсолютним пріоритетом України є узгодження умов, при яких повинні відбутися вибори, та виборчих модальностей: яким чином врахувати особливості цих виборів, зокрема, щодо забезпечення голосування і виборність для тимчасово переміщених осіб.

hromadske.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ