Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через три місяці в Україні почнуть вимикати аналогове телебачення

18 січня Національна рада схвалила проект Плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення, розроблений на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України. Про це повідомили в прес-службі Нацради.

План має бути протокольно затверджений на засіданні міжвідомчої групи при Кабінеті Міністрів України.

Згідно із цим Планом у лютому 2018 року Національна рада має ухвалити окреме рішення про перехід від аналогового до цифрового мовлення щодо першої області та країни в цілому.

Припинення роботи діючих аналогових РЕЗ у першій області запланований на березень 2018 року. Яка саме область стане пілотною визначатиме міжвідомча група при Кабінеті Міністрів України. Нині Національна рада запропонувала п’ять областей, які приблизно однакові за оцінкою наявності цифрового сигналу, насиченням ринку сет-топ-боксами, здатністю забезпечення додаткових потреб у перетворювачах сигналу, це – Волинська, Одеська, Житомирська, Київська і Кіровоградська. Процес вимкнення аналогу має відбуватися за активної підтримки місцевої влади, сказав відповідальний секретар Національної ради Олександр Ільяшенко. Тому дуже важливо, щоб місцева влада була у цьому процесі союзником.

Припинення аналогового мовлення в країні очікується у червні 2018 року.

На першому і другому етапі вимкнення аналогового сигналу в Україні далі мовитимуть в аналозі «UA: ПЕРШИЙ», місцеві мовники, аналогові канали у певних проблемних населених пунктах, де ТОВ «Зеонбуд» має добудувати багатоканальну мережу МХ-1 (на разі попередньо узгоджена позиція щодо 47 населених пунктів), а також аналогові канали, на території проведення АТО і в деяких прикордонних районах, які будуть визначені Міністерством інформаційної політики.

Остаточне вимкнення аналогового сигналу в Україні має відбутися у січні – червні 2019 року.

Вимкнення аналогових РЕЗ на території проведення антитерористичної операції відбуватиметься відповідно до окремого рішення Кабінету Міністрів.

Голова Національної ради Юрій Артеменко зауважив, що План є лінійним. Тобто, якщо відбуватиметься часовий збій у реалізації одних пунктів плану, він призведе до відтермінування й інших.

Проект Плану буде надіслано до  Адміністрації Держспецзв’язку для підготовки проекту розпорядження Кабінету Міністрів України. За словами Олександра Ільяшенка, План має бути узгоджений Урядом, оскільки серед його виконавців органи, організації, приватні структури, які не підпорядковуються Національній раді, таким чином цей процес має бути регульований на загальнодержавному рівні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ