У МОЗ зазначають, що гори аскорбінової кислоти під час хвороби не підвищать імунітет і не мають профілактичного ефекту. Про це у Facebook наголосила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
"Вітамін C у великих дозах не підвищує імунітет. Довгий час вважалося, що це може мати профілактичний ефект, але це так і не було доведено дослідженнями", - написала вона.
Зазначається, що понаднормове надходження будь-яких вітамінів і мінералів не працює задля зміцнення імунітету. Інша справа – це дефіцитні стани, які самі по собі роблять організм людини сприятливим до виникнення різних хвороб.
"В Україні доволі поширений дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза у деяких групах населення, але рішення про їхнє додаткове вживання краще приймати разом з вашим сімейним лікарем", - зазначає Супрун.
Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність,варто збалансовано харчуватися. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а саме культура їжі.
Читайте також: Що їсти взимку, щоб не захворіти. Інструкція від лікаря-дієтолога
Супрун назвала кілька основних правил культури їжі для підвищення імунітету:
- Ніколи не пропускайте сніданку, обіду і вечері, а перекуси на ходу залиште в минулому.
- Не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів.
- Сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.