Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Азаров: ситуація під контролем

Прем'єр-міністр Микола Азаров у Давосі розповів ВВС про перспективи переговорів влади з опозицією та про розслідування убивств демонстрантів, застрелених на вулиці Грушевсього в Києві.

ВВС: Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав, що ситуація в столиці України виходить з-під контролю і що якоюсь мірою події, які відбуваються зараз на вулицях, підігріваються з боку, в тому числі, представників європейського парламенту. Ви з ним погоджуєтеся?

Перше, що я хотів би сказати: ситуація в Києві перебуває під абсолютним контролем. Друге: вся країна абсолютно спокійно працює. Події відбуваються лише в невеликій частині центру міста Києва, де зосереджені урядові будівлі та установи. Все. Тому я б не погодився з міністром Лавровим.Микола Азаров: 

З іншого боку, я просив би зараз європейських політиків звернути особливу увагу на те, що звучать заклики до населення взяти зброю і йти підтримувати екстремістів. І до чого можуть призвести такі заклики? Вони призведуть до кровопролиття. Це страшно. Тому з боку європейських політиків очікую зваженості.

Ми дуже добре й детально пояснили своє рішення відкласти підписання угоди про асоціацію. Його пояснюють тільки винятково тяжкі економічні умови, в які потрапила Україна. І ми зверталися до європейських політиків за допомогою. На жаль, лише зараз починається нарешті розуміння того, що наше рішення було вимушеним і обумовленим економікою. І звучать уже тверезі голоси в Європейському Союзі, що треба було запропонувати Україні хороші, серйозні програми допомоги.

Нам зараз як ніколи потрібна підтримка Європи в проведенні нашого курсу і насамперед в умиротворенні тієї ситуації, яку ми маємо в Києві.

ВВС: Все-таки скажіть, чи давали ви якісь інструкції сьогодні на засідання уряду з приводу того, що вулиці потрібно зачистити, в тому числі в силовий спосіб, у зв'язку з прийняттям нових законів?

Микола Азаров: Ні, звичайно. Інструкції органам правопорядку дали прості: не допускати застосування сили проти – підкреслюю – мирних маніфестантів. Не допускати силового захоплення урядових будівель та установ. І використовувати при цьому ті засоби, які дозволені для використання в таких ситуаціях. Це застосування сльозогінного газу, якщо буде загроза життю працівників правоохоронних органів, та інших видів – щитів тощо.

Тобто жодних особливих інструкцій сьогодні Кабінет Міністрів не давав.

Хочу також додати, що ті військовослужбовці, які зараз охороняють урядові будівлі, не мають при собі вогнепальної зброї. Їм заборонено мати і застосовувати її.

ВВС: У такому разі, як відповіла міліція на той факт, що двоє осіб за минулі 24 години померли від вогнепальних поранень. Хто їх застрелив?

Микола Азаров: Треба розбиратися. По-перше, я вже сказав, що міліція не мала вогнепальної зброї на вулиці Грушевського, тобто вони не могли застосувати цю зброю.

По-друге, експертиза і розтин цих людей показав, що постріли були зроблені зверху – це, підкреслюю, попередні дані. Тобто з даху будівель. Міліція не знаходилася на дахах будівель, це елементарно перевірити, тому що всі вони були знизу.

І хто це був? Скоріш за все, можна припустити, що це були провокатори. Можливо, з числа цих екстремістських організацій, для яких потрібен був привід для чергового загострення ситуації.

За минулі два місяці в нас ситуація вже багато разів практично приходила до повного умиротворення, і щоразу знаходився якийсь привід. Щоразу відбувалася якась надзвичайна ситуація, яка знову призводила до загострення.

І в мене складається враження, що ті люди, які зараз займаються цими провокаціями, планують ці провокації. Вони зацікавлені в збереженні напруги. Це найбільш страшно і найбільш небезпечно.

Я думаю, що якщо лідери опозиції реально стоять на європейських, демократичних позиціях, вони не мають бути зацікавлені в збереженні такої напруги.

З самого початку конфлікту керівництво країни категорично заборонило застосування вогнепальної зброї в цих масових безладах.

Ще раз підкреслюю, що солдати і військовослужбовці не мали при собі вогнепальної зброї.

І та жорстокість, з якою провокатори в минулі дні діють проти міліції… Уявіть собі – поливати горючою сумішшю живу людину, військовослужбовця, і бачити, як він горить, живий факел. Це наштовхує мене на думку, що вони здатні на все що завгодно. Ми маємо це разом усвідомити в Європі, що в Україні є люди, здатні перетворити живу людину на факел.

ВВС: Сьогодні президент зустрічався з деякими представниками опозиції. Як Ви думаєте, яка ймовірність того, що вдасться знайти якесь рішення, яке допоможе знизити рівень насильства на вулицях?

Микола Азаров: Зустріч, на мій погляд, відбулася доволі корисна. І певні домовленості вже в принципі намічаються. Хотілося б, щоб лідери опозиції, особливо пан Кличко, відійшли від мови ультиматумів.

Ми ж знаємо реальну соціологію, рівень підтримки всіх лідерів опозиції. І тому треба бути скромнішими в ультиматумах.

У нас законно обраний президент, він обраний на демократичних виборах. Велика кількість людей підтримують президента. Про це свідчать і масові мітинги в Києві та не тільки. У переважній більшості областей органи самоврядування висловили підтримку нашому президенту.

Тому треба стати на реальну землю. Ми готові до компромісів, готові домовлятися. І я думаю, що це можливо, бо це в інтересах країни. Лідери опозиції мають зрозуміти, що і вони відповідають за те, щоб не було громадянської війни, кровопролиття, і влада відповідає.

Але всю відповідальність перевалювати зараз на владу в цій ситуації не можна. Потрібно разом взятися за справу повернення Києва до нормального режиму роботи, до миру.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ