Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Бандеру таки позбавлять звання Героя

Віктор Янукович скасує укази свого попередника про присвоєння звання Героя України лідерам ОУН-УПА Степану Бандері і Роману Шухевичу до 9 Травня. Про це з посиланням на джерело в оточенні президента повідомив Reuters.

В Адміністрації президента інформацію не коментують, проте нардепи з Партії регіонів переконані - укази дійсно з'являться протягом найближчих півтора місяців.

«Бандера і Шухевич не заслуговують звання Героя, яке потрібно давати за сучасні героїчні вчинки, - говорить нардеп-регіонал Олександр Стоян. - До того ж ці люди не приносили користь у справі звільнення країни від фашизму. Вони боролися за незалежність України, але як? Спочатку використовували нацистів проти СРСР, потім боролися проти обох країн ... Звичайно, напередодні Дня Перемоги ці укази треба скасувати. Розумію, що це продовжить протистояння в суспільстві. Але навіщо Ющенко спричинив це протистояння своїми указами?! Виходячи з цього, думаю, рішення Януковича отримає підтримку в суспільстві».

Нагадаємо, указ по Шухевичу було видано Віктором Ющенком ще в 2007 році, а в січні 2010-го звання Героя отримав і Бандера. Це викликало обурення в деяких європейських країнах, що в результаті вилилося в заклик Європарламенту до Януковича скасувати указ.

Про можливість такого кроку до 9 травня президент вже заявляв під час візиту до Москви, однак після цього заступник голови АП Ганна Герман сказала, що такої заяви Янукович не робив. Учора Герман відмовилася від коментаря, пославшись на вихідний день.

«Фани» Бандери обіцяють масштабні акції протесту на 9 травня у випадку, якщо у їхнього кумира відберуть нагороду. «Якщо нова влада хоче конфронтації і війни - вона її отримає. Мовчати ми не будемо і піднімемо народ на повстання. Обіцяємо справжню революцію», - пригрозив голова Львівського братства вояків ОУН-УПА Олесь Гуменюк. Підтримує бандерівців і лідер «Свободи» Олег Тягнибок: «Якщо тільки Янукович наважиться посягнути на Бандеру і Шухевича, ми закличемо українців до акцій непокори, зберемо тисячі людей», передає Сегодня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ