Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Байден переконував Порошенка, що зі старими силовиками корупцію не побороти - експерт

Віце-президент США Джозеф Байден намагався донести до Президента Петра Порошенка необхідність спиратися в боротьбі з корупцією на нові спеціалізовані антикорупційні установи, а не на старі силові структури. Таку думку в коментарі Укрінформу висловив політолог Віктор Небоженко.

"Америку не цікавлять наші кадрові питання, а стратегічний напрямок. Все впирається в те, що сьогодні збиток, який завдає олігархічна корупція в Україні, більше, ніж збиток від війни. І Байден приїхав з вимогою, щоб у Президента Порошенка трошки змінився світогляд, щоб він не спирався тільки на старі радянські силові структури - прокуратуру, СБУ і МВС, а змінив пріоритети на користь спеціалізованих нових антикорупційних установ типу Антикорупційного бюро і так далі", - сказав Небоженко.

На його думку, цим він намагався пояснити Порошенку, що без війни з корупцією не буде ні грошей Заходу, ні зрушень всередині України.

Політолог припустив, що нашій країні дали новий термін на проведення реформ, у тому числі і в сфері боротьби з корупцією, орієнтовно до травня наступного року, протягом якого мають відбутися серйозні зміни.

"Ми зависаємо і з мінськими переговорами, і з кредитами МВФ, і з погіршенням рейтингу сьогоднішніх провідних політиків, тому, я думаю, що пік (вимог з боку західних партнерів. - Ред.) все-таки буде десь у травні. Через півроку ми повинні побачити якісь серйозні зміни, а багато в чому їх авторами повинні бути сьогоднішні керівники країни", - зауважив політолог.

Він висловив сумнів, що під час зустрічі обговорювалися кадрові питання та персоналії, а чутки і припущення на цю тему, на його думку, спричинені нашою "провінційною психологією".

"Ми просто звикли, що з Україною завжди так поводяться. Американці з нами явно грають якусь іншу гру. Адже дивіться, вони ж сказали дуже жорстоку фразу по відношенню до Росії: "Україна знаходиться в центрі американських інтересів". Тим більше вони не будуть займатися такими речами, як кадри. Вони просто вимагають, щоб пріоритети у Президента Порошенка змінилися не на користь друга Шокіна, друга Авакова, друга глави СБУ або Ложкіна, а щоб він бачив необхідність широких інституційних змін", - вважає Небоженко.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ