Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Богдан Червак: Велика українська енциклопедія має створюватися всією науковою спільнотою

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак та директор Державної наукової установи ʺЕнциклопедичне видавництвоʺ, доктор історичних наук Алла Киридон взяли участь у засіданні Президії Національної академії наук України, на якому розглядалося питання про хід виконання підготовки Великої української енциклопедії, - інформує прес-служба Держкомтелерадіо.

Виступаючи перед академіками Богдан Червак зазначив, що випуск ВУЕ не може бути справою однієї людини чи однієї установи. ʺЦе проект державної ваги, який засвідчує величезне інтелектуальне надбання нації, репрезентує Україну в світі, - наголосив Богдан Червак. - Колектив ʺЕнциклопедичного видавництваʺ має стати і став координаційним центром створення ВУЕ. Але цей проект має створюватися за допомогою всієї наукової спільнотиʺ.

Директор ДНУ ʺЕнциклопедичне видавництвоʺ Алла Киридон розповіла про стан реалізації цього проекту. Після виходу в 2017 році першого тому друкованого видання ʺВелика українська енциклопедіяʺ колектив працює над двома проектами водночас – друкованою і електронною версіями ВУЕ. Електронний портал наповнюється статтями другого тому (літера А) і новими статтями на літери Б-Я. Наявний контент збагачується ілюстративним матеріалом, здійснюється озвучення статей та підбір тематичного відеоряду для їх доповнення.  Фахівці Інституту програмних систем НАН України залучені до вдосконалення дизайну порталу, який передбачає сучасні елементи веб-сторінки: слайдер, анімовані графічні елементи, плагіни для зручного перегляду відео- і фотоілюстрацій  та для прослуховування аудіо записів.

Водночас оновлено базову версію реєстру гасел Словника ʺВеликої української енциклопедії, розроблено комплекс редакційний засад підготовки контенту сучасного мультимедійного енциклопедичного видання, підготовлено і видано тематичні словники з окремих наукових напрямів (соціологічні науки, фізика, радіотехніка, релігієзнавство).

ʺРазом з тим залишаються невирішеними деякі проблеми матеріального та науково-організаційного характеру, - наголосила Алла Киридон, -  Недостатнє бюджетне фінансування не дає можливості укомплектувати штат установи, залучити до роботи над ВУЕ нових авторів, забезпечити працівників комп’ютерною технікою і новітніми технічними засобамиʺ.

Члени Президії НАН України визнали, що співпраця академічних установ з ДНУ ʺЕнциклопедичне видавництвоʺ є недостатньою. Згідно з постановою Президії НАН від 2017 року передбачалося створити при  відділеннях НАН України робочі групи з опрацювання матеріалів ВУЕ. Однак це рішення виконали далеко не всі установи, тому науковці не беруть активної участі в підготовці і написанні статей до ВУЕ. Президія НАН України у своєму рішенні рекомендувала академічним установам розглядати участь у підготовці ВУЕ як один з пріоритетних напрямів своєї наукової діяльності. Відповідно до рішення Президії відділення НАН України  мають переглянути діяльність робочих груп з опрацювання матеріалів ВУЕ, у разі необхідності оновити їх, а там, де вони ще досі не створені – створити.

Також відтепер в своїх індивідуальних звітах про виконання наукових досліджень співробітники установ і організацій НАН України надаватимуть інформацію щодо участі у написанні статей для ВУЕ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ