Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Боротьба громади Львова проти забудови рекреаційної зони триває

В селищі Брюховичі, що на околиці Львова, триває боротьба місцевої громади проти спроб забудови рекреаційної зони.

Нагадаємо, декілька років тому сумнівна громадська організація отримала від Брюховицької селищної ради в безоплатне користування земельну ділянку площею 3,5 га для ведення статутної діяльності. Проте, незабаром з'ясувалося, що цю ділянку фактично освоює приватна компанія SENSAR Development на чолі з Марком Марченком.

Згідно з проєктною документацією на ділянці планують звести 7 будівель загальною площею майже 50 тис. кв. метрів, з яких 23,5 тис. кв. метрів займатимуть апартаменти. Лише 500 кв. метрів відведено під реабілітаційний центр. Громада Брюховичів виступає проти такої забудови рекреаційної зони і вимагає скасування містобудівних умов та передачі землі для будівництва повноцінного реабілітаційного центру.

На думку активістів, ситуація з цією земельною ділянкою є першим випадком настільки відвертої спроби незаконної забудови рекреаційної зони. Від того як вчинить міська влада у цій ситуації, залежатиме подальша доля інших рекреаційних територій всієї території Львова. Від того, чи вдасться громаді відстояти цю територію, залежатиме майбутнє унікального курортного району Брюховичів.

Як розповіла в коментарі Гал-інфо місцева мешканка Юлія Лацик, компанія SENSAR Development разом з Марком Марченком не надали жодного пояснення, на якій підставі вони здійснюють будівництво на землі виділеній громадській організації “Асоціація інвалідів захисників вітчизни "Львівська здравниця".

“Громада хоче, щоб та ділянка була використана відповідно до її можливостей та природної цінності. Ми однозначно дуже хотіли б бачити там власне реабілітаційний центр, під який де-факто селищна рада і віддавала ту ділянку. Без апартаментів, без готелю, без іншої комерційної нерухомості. Тобто це має бути цілісний об'єкт - реабілітаційний центр”, - зазначила Юлія.

Нагадаємо, ця ділянка розташована на перетині вулиць Широкої та Лікарської в Брюховичах. Цей район завжди був “курортним”, там були табори, санаторії. На цей час поруч розташовані: відпочинковий центр “Перлина Львова”, реколекційно-відпочинковий центр УГКЦ “Світлиця”, велика територія лікарні “Охмадит” та великий центральний парк.

“І в цьому місті будувати одоробло, площею 49 тисяч квадратних метрів? Комплекс, який буде складатися з семи будівель, в яких 23 тисячі метрів становитимуть апартаменти (фактично житлові квартири, які збудовані з порушеннями вимог до житлової забудови, - ред.) і 500 квадратних метрів вони обіцяють віддати під реабілітаційний центр. А все решта - це просто площа якихось нежитлових приміщень, про яку взагалі нічого не відомо”, - додала Юлія Лацик.

Вона також додала, що для громади селища також є загадкою відносини між SENSAR Development та громадською організацією, якій в свій час селищна рада в останні години своєї каденції надала цю ділянку.

“Станом на сьогодні, юридично, їхня співпраця нічим не підтверджується. SENSAR заявляє, що це вони там на ділянці. Але де-юре ділянка є в користування громадської організації. І що дивно, жодного разу, в ніяких зустрічах представників цієї громадської організації ми ніколи не бачили. Виникає питання чи це взагалі існуюча структура. І виникає питання, а яке відношення SENSAR Development має до цієї ділянки, а якщо і має відношення, то на яких умовах, юридичних в тому числі.

І як би кумедно не виглядало, оцей Марк Марченко, який себе презентує засновником SENSAR Development, якщо зайти в реєстр юридичних осіб, то його там взагалі нема. Там зовсім інше керівництво та засновники. Хто такий Марк Марченко? Чого він приїхав в Брюховичі”, - розповіла Гал-інфо Юлія Лацик.

Львів’яни вимагають, щоб ця ділянка була використана виключно для будівництва цілісного об'єкта -  реабілітаційного центру санаторного варіанту.

Вже цього четверга, 28 серпня, на сесії Львівської міської ради, депутати розглянуть питання будівництва на цій ділянці. За найскромнішими підрахунками вартість цієї ділянки може становити понад 3 мільйони доларів, які внаслідок недобросовісного рішення Брюховицької селищної ради, недоотримав бюджет громади міста Львова. Відповідно вже цього четверга рішення може бути скасоване.

“Якщо міська рада зараз не зупинить цього, це перший випадок на історію міської ради, ось такого скандального захоплення і забудови рекреаційних земель. Якщо міські депутати зараз погодять цю забудову, то скоро там з'являться ще одні апартаменти, і ще одні, і ще одні. Зараз це такий перший каталізатор, який буде дуже багато про що свідчити, і нехай собі політики думають і покажуть хто вони є насправді”, - підсумувала Юлія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ