Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Бойові дії в Нагірному Карабаху призупинені за згодою сторін

Бойові дії у зоні нагірно-карабаського конфлікту припинені опівдні 5 квітня. Про це повідомляє сайт міністерства оборони Азербайджану.

"За даними міністерства оборони, з 12:00 5 квітня на лінії зіткнення вірменських та азербайджанських військ бойові дії припинені за згодою сторін", – йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялося, що, за інформацією конфліктуючих сторін, бойові дії у Нагірному Карабаху тривали. За останньою інформацією, 16 азербайджанських військовослужбовців загинули протягом останніх двох днів у боях в зоні нагірно-карабаського конфлікту.

Нагадаємо, за даними ООН, щонайменше 33 людини загинули і понад 200 отримали поранення в результаті військових зіткнень в Нагірному Карабаху у минулі вихідні.

Як відомо, конфлікт у Нагірному Карабаху почався ще в 1980-ті роки у зв'язку з масовим рухом на підтримку ідеї перепідпорядкування Карабаху Вірменії.

Рух призвів до відтоку з регіону етнічних азербайджанців. Все це призвело до рішення радянської влади у січні 1989 року ввести в регіоні пряме управління з утворенням Комітету особливого управління Нагірно-Карабаською автономною областю.

У відповідь 1 грудня 1989 року Верховна рада Вірменської РСР і Національна рада Нагірно-Карабаської автономної області ухвалили спільну постанову про включення Нагірного Карабаху до складу Вірменії.

Збройні сутички почалися в 1990 році, а наступного року за участю радянської армії була проведена операція "Кільце", наслідком якої стала повна депортація 24 вірменських сіл.

Повномасштабні бойові дії почалися вже після розвалу СРСР у 1992 році та тривали до травня 1994 року, коли за участю Росії було підписано мирну угоду.

Згідно з нею, відбулося "заморожування" конфлікту, при цьому невизнана Нагірно-Карабаська республіка контролює 13,4% території Азербайджану: крім самої колишньої Нагірно-Карабаської області, це кілька азербайджанських районів, прилеглих до Нагірного Карабаху – так званий "пояс безпеки".

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ