Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Brexit: парламент Британії провалив угоду про вихід з ЄС

Палата громад британського парламенту не підтримала угоду уряду щодо виходу з ЄС, яку прем’єр-міністр Тереза Мей узгодила з Брюсселем, - Українська правда.

Проти проголосували 432 депутати, документ підтримали всього 202. Для затвердження необхідно було 318 голосів.

Рішення британських депутатів не стало несподіванкою, було зрозуміло, що уряду не вистачить голосів, адже навіть низка однопартійців Терези Мей із Консервативної партії були проти угоди з Брюсселем, не кажучи вже про опозиційних лейбористів та невеликі партії з Шотландії та Північної Ірландії.

Всі вони незадоволені низкою умов в угоді, зокрема, щодо ірландського кордону. Противники угоди вважають, що обмежені у часі особливі умови на кордоні між британською Північною Ірландією та членом ЄС Ірландією набудуть постійного характеру та заважатимуть укладенню нових угод про вільну торгівлю.

Уряд Британії тепер впродовж трьох днів має представити свій план подальших дій, а далі є 5 варіантів розвитку подій: Brexit без угоди, нові переговори з ЄС, загальні вибори у Британії, повторний референдум і голосування за відставку уряду.

Тереза Мей напередодні попереджала "параліч у парламенті", якщо угода буде відхилена, і сказала, що довіра до політики зазнає "катастрофічної шкоди", якщо Британія не залишить ЄС і не виконає волю громадян, які проголосували на референдумі.

Вона також заявила, що не має наміру відкладати Brexit або проводити повторний референдум, навіть якщо депутати не затвердять угоду.

Є велика ймовірність, що 29 березня Британія вийде з ЄС без угоди, адже Брюссель вже неодноразово заявляв, що не переглядатиме її умови.

Палата лордів вчора також не підтримала угоду Терези Мей.

Раніше британські ЗМІ повідомляли, що ЄС все ж готується відкласти Brexit, принаймні до липня, якщо Британія не схвалить угоду. Глава МЗС Німеччини сьогодні підтвердив, що Брюссель може провести нові переговори.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ