Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Брістольський Університет оновлює карти радіаційного забруднення зони відчуження

Екоцентр та Брістольський Університет розпочали оновлення карт радіаційного забруднення зони відчуження. Про це Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомило у Facebook.

У рамках угоди про співробітництво ДСП "Екоцентр" та Брістольський Університет (Великобританія) провели спільні випробування системи радіаційного картографування, яка працює на базі безпілотних літальних апаратів. За участі команди експертів із Національного центру ядерної безпеки Великобританії вони провели 9-денне випробувальне радіаційне картографування в районі селищ Буряківка, Копачі та Лесний на висоті 15-35 метрів. В результаті науковці отримали вичерпні картографічні матеріали забруднення на площі близько 15 км2.

Як зазначив генеральний директор ДСП "Екоцентр" Сергій Кірєєв, з часу створення карт радіоактивного забруднення зони відчуження відбулися суттєві екологічні зміни, тож існуючі карти вже є застарілим. Результати спільних досліджень установ дозволять розпочати процес з осучаснення карт радіоактивного забруднення, які необхідні для прийняття ефективних управлінських рішень щодо поводження з радіаційно забрудненими територіями.

В рамках Угоди заплановано проведення серії подібних спільних картографічних досліджень з використанням безпілотників на радіаційного забруднених майданчиках, які розташовані в зоні відчуження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ