Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому Путін погодився на обмін полоненими?

15 листопада президент РФ Володимир Путін мав телефонну розмову з ватажками самопроголошених «днр» та «лрн» Ігорем Плотницьким і Олександром Захарченком. Сторони обговорили ініціативу Віктора Медведчука щодо обміну полоненими. Про це повідомив співголова ГІ «Права Справа», воєнний експерт Дмитро Снєгирьов, передає Гал-інфо.

«Керівники так званих «днр» та «лнр» ініціативу підтримали, зазначивши, що ще належить додатково опрацювати це питання із представниками української сторони»,- повідомила російська сторона, каже Дмитро Снєгирьов.

«Нагадаю, під час зустрічі з Путіним Медведчук повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб і розраховує на звільнення 74 українських бранців.

Варто зазначити, що свого часу радник глави Служби безпеки України Юрій Тандіт називав інші цифри щодо обміну полоненими. Так, 6 вересня на переговорах Тристоронньої контактної групи було озвучено пропозицію обміняти 309 бойовиків так званих «л/днр» на 87 українських полонених», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Він нагадав заяву Тандіта: «Ми вийшли вже до конкретної точки, коли почали обговорювати форму звільнення. З боку ОРДЛО підтверджують 87 наших заручників, які незаконно утримуються в Донецьку й Луганську. Ми готові розглядати звільнення за формулою 87 на 309».

Дмитро Снєгирьов зазначив, що фактом телефонної розмови Путіна з ватажками бойовиків так званих «л/днр» Москва показала своє, начебто, прагнення до мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Утім, Кремль чітко продемонстрував, що має реальні важелі впливу на ватажків бандугрупувань на Донбасі.

«Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков на зустрічі з журналістами заявив, що в Кремль має вплив на ватажків самопроголошених «республік», тому вони й погодилися на обмін полоненими. «Республіки», за словами Пєскова, живуть самостійним життям, але Путін ніколи не приховував, що має можливість звертатися із закликами та чинити певний вплив», - зазначив експерт.

Він додав, що політичне керівництво РФ наочно продемонструвало, що питання обміну полоненими вирішується – буквально за п’ять хвилин.

«Адже це питання насправді було заблоковане Москвою. Однак обмін буде, якщо Київ погодиться на умови Кремя. За словами Пєскова, Україні і «л/днр» ще належить узгодити всі деталі щодо майбутнього обміну полоненими, оскільки ситуація непроста.

Непростота ситуації, на думку Пєскова, полягає в тому що українська сторона не погоджується на обмін осіб, які мають статус особливо тяжких злочинів, що за законами України не підлягає амністії. "Вони підводять під цю категорію самих різних осіб. Тому тут дуже багато проблем", — пояснив Пєсков.

Примітно, що представник «лнр» в гуманітарній підгрупі ТКГ у Мінську Ольга Кобцева миттєво відреагувала на заяву Пєскова повідомивши, що списки осіб, які підлягають обміну, остаточно не узгоджені. За словами Кобцевої, українська сторона «не підтвердила свою готовність до обміну», - зазначив Дмитро Снєгирьов.

Він додав: «Зверну увагу на одну важливу деталь – кількість українських полонених. Якщо подивитися на кількість полонених, на обмін яких Росія погодилася – це 74 людини. Насправді, це лише половина з тих, які перебувають у полоні бойовиків так званих «л/днр». За даними української сторони, в «л/днр» знаходиться 157 українських заручників».

Дмитро Снєгирьов нагадав, що представниця України в мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що кількість українців, які перебувають у полоні у бойовиків на окупованому Донбасі, зросла до 157 осіб.

«Якщо обмін за принципом «всіх на всіх» відбудеться, то в полоні бойовиків залишиться ще половина українців. І немає гарантій, що ця кількість не буде збільшуватися. . Вочевидь що бойовики за вказівкою Москви штучно збільшили протягом останнього місяця кількість полонених. Кремль постійно гратиме на цьому питанні. Це їхній козир, і вони ніколи не відмовляться від такої форми тиску.

Водночас, Москва ще раз показала, що Україна – не суб’єкт переговорів. Путін розмовляв про обмін полоненими не з Україною, а зі своїм кумом – Медведчуком. Цим самим, Путін збільшив роль Медведчука», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ