Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому Європейська Солідарність не голосувала за керівника СБУ? Коментар Олега Синютки

Нагадаємо, 7 лютого, у Верховній раді України обрали нового Міністра внутрішніх справ України, та нового керівника Служби Безпеки України.
Василь Малюк

Зокрема головою СБУ став Василь Малюк, який з 18 липня 2022 року був тимчасово виконувачем обов’язків Голови Служби безпеки України. За дане призначення не голосували представники двох парламентських фракцій: Європейської Солідарності та Голосу.

Причини неголосування за дані призначення спеціально для Гал-інфо прокоментував народний депутат України від Європейської Солідарності Олег Синютка.

Олеже Михайловичу, то ж чому Європейська Солідарність не голосувала за призначення міністра та керівника СБУ?

Це наша позиція, що ми не беремо участі у формуванні органів влади.

Але керівник СБУ це точно не політична посада. Це питання зокрема оборони та безпеки України.

Наша позиція є дуже чіткою, ми сьогодні підтримуємо всі голосування у Верховній раді, які скеровані на посилення обороноздатності країни. Це бездискусійне питання. І ми пропонуємо багато речей і потім голосуємо за них, не важливо хто потім автор. Адже дуже часто беруть, те що ми запропонували, як до прикладу постанова про вагнерівців, яку ми зареєстрували, ще три роки тому, а зараз це переписали й проголосували.

По-друге, ми й раніше не брали участі у формуванні органів влади, вважаємо, що це є прерогатива президента та уряду. 

І третє, ми категорично виступаємо за те, щоб дотримуватися правильності процесів демократичної країни, попри те, що зараз запроваджений воєнний стан. Вважаємо, що спочатку треба завершити історію з лейтенантом Бакановим. Нажаль не було звіту і до сьогодні немає відповіді про його звільнення по достатньо жорсткій статті. Немає відповіді чи є кримінальна справа, чи є якась відповідальність і яка ситуація загалом.

Дуже важливо сьогодні робити правильні кроки та правильні процеси, адже це основа демократії.

Якщо говорити про Службу безпеки України, то було зрозуміло, що в залі є достатньо голосів для призначення. Те що Європейська солідарність не брала участі в голосуванні аж ніяк не впливало на процес. Але ми точно будемо мати можливість відстоювати правильність та послідовність процесів. 

Якщо памятаєте, то ми й за Баканова не голосували й казали, що це не правильно і буде мати негативні наслідки. Ми виявились праві. Сьогодні ми кажемо, що не правильно призначати нового керівника не провівши до кінця звіт про роботу попереднього.

Тобто, загалом розуміння чому звільнили Баканова, досі немає?

В мене немає. Я вважаю, що звільнення Баканова без звіту і його присутності в залі Верховної ради, шкодить іміджу країни та Служби безпеки зокрема. Можливо він чесна і віддана людина, але він не відповів на ті питання які зараз є в суспільства.

А як ви можете оцінити останню діяльність Служби безпеки? Вони значно активізувались, зокрема щодо російської церкви.

Мене влаштовує відповідь, яку дав тоді ще кандидат на посаду голови служби безпеки (Василь Малюк, - ред.). Він сказав, що вони не воюють проти церкви. Вони воюють проти колаборантів. І це абсолютно співпадає з позицією Європейської солідарності. 

На сьогодні є роз'яснення Конституційного суду, де кожна громада має вибрати. Немає відповідно до Закону УПЦ  московського патріархату. Є Православна церква України і є Російська православна церква. От кожна громада сьогодні має вибрати, чи вона повертається в лоно канонічної Православної церкви України, чи вона стає філією РПЦ, яка є філією ФБСшного Кіріла. Але це право громади. Ніхто не може заборонити свободу совісті, яка гарантується Конституцією України.

Думаю, що дуже правильно сьогодні поставити перед кожною громадою питання: Ви єретики? Ні. Ви в ПЦУ? Це ваше право. Ви в РПЦ? Дуже шкода, але це теж ваше право. Але, якщо під священичою є погони ФСБ і він здійснює колабораційну діяльність, то він буде відповідати згідно з чинним законодавством. І на жаль в Україні сьогодні діє дуже багато таких.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ