Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи потрібен судовій системі Тарас Пукаляк?

Пукаляк Тарас Михайлович на теренах Львівщини відомий в різних іпостасях. Зокрема, як керівник та власник низки комерційних підприємств, кандидат на посаду судді місцевого суду, як по особливому талановитий та багатогранний підприємець, зокрема, як «фахівець» з питань оренди комунальної нерухомості.

Зазначимо: про його неабиякі «таланти» на ниві підприємницької діяльності Гал-інфо, зокрема, розповідало в публікаціях «Як кандидат на суддю Тарас Пукаляк земельну оборудку провернув», "Авіаційна" фірма, якою керує Тарас Пукаляк, заборгувала податківцям майже 1,5 млн. грн.», «Навіщо кандидат на суддю Тарас Пукаляк бере участь в аукціонах з сумнівними результатами?», «Що спільного між "Аферою століття" та кандидатом на суддю Тарасом Пукаляком».

1/1

Заголовки говорять самі за себе. Водночас внесемо деяку ясність. Така кількість публікацій зумовлена насамперед тим, що в ході журналістського розслідування земельних оборудок, у яких фігурував добродій Пукаляк (разом зі своїми близькими родичами – матір’ю, тестем та тещою), Гал-інфо стало відомо про низку інших, не менш показових (особливо як для претендента на суддівську мантію) фактів, які свідчать про можливі різноманітні махінації при здійсненні вельми активної підприємницької діяльності.

Йдеться у тому числі про оборудки з орендою об’єктів комунальної власності (зокрема, «халявне» користування цим нерухомим майном) та про зв'язок з так званою "Аферою століття", внаслідок якої міська рада втратила десятки комунальних приміщень а центрі Львова.

Про «хитру» оренду та безнадійну заборгованість

За наявною інформацію, оборудки зазвичай «прокручувалися» з майном, яке передавалося в оренду «фірмам Пукаляка» управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міськради.

В кінцевому результаті така оренда закінчувалася, як правило, наявністю безнадійної заборгованості з орендної плати, враховуючи, що стягнути її не виявлялось можливим. У фірм-боржників (зі зміненими керівниками, адресами) виконавці не знаходили ні нерухомого майна, ні транспортних засобів, ні коштів на рахунках в банках.

У числі таких боржників опинилося, зокрема, ТОВ «Коверсада», за яким до сих пір перед управлінням комунальної власності ДЕП ЛМР рахується безнадійний борг з орендної плати у розмірі майже 400 тис. грн. Зазначимо, що орендна плата не сплачувалась за договором оренди від 20.08.2015 року – укладеним між даним управлінням та ТОВ «Коверсада», в особі директора Пукаляка Тараса Михайловича, згідно якого орендар прийняв у строкове платне користування нежитлові приміщення на вул. К. Левицького, 22 (загальною площею 38,9 кв. м.).

Ще один боржник – ПП «Черевик», яке фігурує в договорі оренди від 25.09.2015 року та станом на даний час має заборгованість перед управлінням комунальної власності ДЕП ЛМР у розмірі 37,1 тис. грн. Даний договір між управлінням та приватним підприємством, в особі його директора - Тараса Пукаляка, було укладено щодо приміщення за адресою: м. Львів, вул. Полуботка, 11, загальною площею всього 5,7 кв.м.

Поміж фірм-боржників також ТОВ «Агонда» - із заборгованістю за договором оренди в розмірі 65,5 тис. грн. Договір оренди між управлінням комунальної власності ДЕП ЛМР та ТОВ «Агонда», в особі директора Тараса Пукаляка, було укладено 11.01.2017 року, дана угода стосувалася передачі у строкове платне користування приміщень у Львові на вул. Дудаєва, 2 – загальною площею 83,1 кв.м.

Боржником перед управлінням комунальної власності ДЕП ЛМР на даний час є також ТОВ «Китайська аптека», керівником якого Тарас Пукаляк, за даними реєстрів, був до 05.12.2017 року. Йдеться про борг в сумі 90,6 тис. грн., який з ТОВ «Китайська аптека» було стягнуто на користь управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради згідно рішення Господарського суду Львівської області від 21.12.2015 року.

Даний борг виник за несплату штрафних санкцій за угодою між управлінням та товариством, яка стосувалася комерційного конкурсу щодо оренди майна та яка була порушена ТОВ «Китайська аптека».

Найбільша ж наявна заборгованість з орендної плати - у розмірі 898,3 тис. грн. - виникла за договором оренди від 06.04.2016 року, що був укладений між управлінням майном спільної власності Львівської обласної ради та ТОВ «Модрина», в особі директора Пукаляка Тараса Михайловича, та який стосувався передачі в строкове платне користування нежитлових приміщень загальною площею 115,9 кв. за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, 3. Термін дії даного договору оренди з ТОВ «Модрина» закінчився ще в лютому 2019 року.

Два об’єкта, які орендували фірми Пукаляка, опинилися у шахраїв

Оборудки з об’єктами комунальної власності «економією» на орендній платі не обмежувалися. Про це, свідчить, зокрема, зв'язок Тараса Пукаляка з масштабним шахрайством, спрямованим на крадіжку комунальних приміщень Львова та майна, що належить до спільної власності територіальних громад Львівщини.

У публікації «Що спільного між "Аферою століття" та кандидатом на суддю Тарасом Пукаляком» Гал-інфо, зокрема, акцентувало увагу на таких фактах.

Одним із основних фігурантів так званої "Афери століття", внаслідок якої міська рада втратила десятки комунальних приміщень а центрі Львова, був львів’янин Рогоцький Олег Ігорович. Водночас, описуючи цю шахрайську схему та називаючи дане прізвище, журналісти не звернули увагу на украй важливу деталь.

У період вчинення масштабного шахрайства Олег Рогоцький працював директором «того самого» вищезгаданого ТОВ «Коверсада», що пов’язане з Тарасом Пукаляком.

Згідно даних реєстрів, Тарас Пукаляк був засновником, керівником та бенефіціарним власником ТОВ «Коверсада» (дата реєстрації: 16.07.2015 року). Олег Рогоцький керівником даного товариства вказаний з 01.12.2015 року. Тарас Пукаляк як минулим власник фігурує до 19.12.2017 року.

А тепер більш детально про схему, у якій «засвітилась» ця фірма.

Взявши в оренду на два роки нежитлові приміщення на вул. К. Левицького, 22 (згідно вищеназваного договору від 20.08.2015 року), ТОВ «Коверсада» покористувалося цими приміщеннями недовго. За наявною інформацією (йдеться про відомості із судових рішень, які були винесені після того, як міська рада втратила десятки комунальних приміщень в центрі Львова), 18.03.2016 року приміщення на вул. К. Левицького, 22 були зареєстровані на одну з підставних осіб. Реєстрацію здійснив приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу Київської області – на підставі «липового» розпорядження Галицької адміністрації від 2002 року.

Щаслива «підставна особа» у свою чергу вельми швидко знаходить покупця на набуте майно: через два місяці (17.05.2016 року) продає нерухомість львів’янину Олегу Рогоцькому – на той час керівнику ТОВ «Коверсада». У свою чергу Рогоцький через дев’ять днів реалізовує (за договором купівлі-продажу) це майно іншим особам – «добросовісним набувачам».

У цей же період аналогічна історія (за участі аналогічних «персонажів» - Пукаляка та Рогоцького (!)) трапляється з нежитловими приміщеннями на вул. Січових Стрільців, 3 у Львові, що перебували на балансі комунального підприємства Львівської облради «Нерухомість та майно» та були передані в оренду вищеназваному ТОВ «Модрина».

У реєстрах вдалося знайти підтвердження, що керівником ТОВ «Модрина» Тарас Пукаляк був з 2015 року. Дана фірма також згадується у його електронній декларації за 2016 рік - як кандидата на посаду судді місцевого суду. У декларації ТОВ «Модрина» зазначене як джерело доходу (видом доходу вказано поворотну фінансову допомогу – у розмірі 184340 грн.).

Окрім того, вдалося з’ясувати наступне.

Нежитлові приміщення загальною площею 115,9 кв. за адресою: м. Львів, вул. Січових Стрільців, 3 (вартістю 1,53 млн. грн.), як вбачається з договору від 06.04.2016 року, були передані в оренду ТОВ «Модрина» на два роки 11 місяців - для розміщення комп’ютерного клубу та інтернет-кафе.

27.04.2016 року, як свідчать дані реєстрів, в ТОВ «Модрина» змінився керівник: замість Тараса Пукаляка директором став «той самий» Олег Рогоцький.

А ще через чотири місяці приміщення на вул. Січових Стрільців, 3 перестали належати до спільної власності територіальних громад області.

26.08.2016 року «той самий» приватний нотаріус Обухівського районного нотаріального округу зареєстрував їх на підставну особу – на основі неіснуючого розпорядження Галицької адміністрації. А підставна особа, як у попередньому (вищеописаному) випадку, дуже швидко знайшла покупця у Львові - Олега Рогоцького, який на той час був керівником ТОВ «Модрина». У подальшому приміщення опиняються у власності ТОВ «ФМС Торг», поміж засновників якого фігурують Людмила Малькова та Ірина Сандул. За даними ЗМІ, йдеться про головних творців «Афери століття».

Зазначимо, що станом на даний час приміщення на вул. К. Левицького, 22 та на вул. Січових Стрільців, 3, які вибули із комунальної та спільної власності через фігурантів «Афери століття», для громади Львова та територіальних громад області вдалося відсудити.

Разом з тим низка фактів свідчить про те, що далеко не всі обставини цього масштабного шахрайства належним чином досліджені, що журналісти, описуючи дану схему, залишили без належної уваги дії цілої низки осіб. Поміж таких осіб – кандидат на посаду судді Пукаляк Тарас Михайлович.

Відділ журналістських розслідувань Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ