Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ДАЗВ переймає досвід Швеції щодо створення геологічного сховища

За інформацією, оприлюдненою Державним агентством України з управління зоною відчуження, експерти підприємств зони відчуження, за підтримки МАГАТЕ, взяли участь у літньому курсі щодо створення геологічного сховища відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), що проходив у Швеції.
Державне агентство України з управління зоною відчуження переймає досвід Швеції щодо створення геологічного сховища. Фото: ДАЗВ

У рамках курсу вони ознайомилися зі шведським досвідом створення геологічного сховища та заручилися експертною підтримкою міжнародної спільноти у процесі створення подібного сховища в Україні.

ʺСтворення геологічного сховища передбачено українським законодавством, адже на сьогодні це оптимальний варіант захоронення відпрацьованого ядерного палива та високоактивних відходів. Таке сховище є стабільною спорудою і знаходиться глибоко під землею, що гарантує тривалу ізоляцію від потрапляння радіоактивних речовин у біосферуʺ, - зазначив Голова ДАЗВ Віталій Петрук.

За словами спеціаліста з міжнародних відносин Анастасії Нечитайло, Швеція на сьогодні є країною лідером у сфері геологічного захоронення і українська концепція такого сховища сьогодні формується за шведським зразком. Над проектом плану українського сховища у глибоких геологічних формаціях, що Україна розробляє за фінансової підтримки Європейської Комісії, сьогодні працюють міжнародні експерти Консорціуму, до якого входить шведська компанії ʺSKBʺ.

Під час навчального курсу спеціалісти також відвідали підземну дослідницьку лабораторію ʺAspo Hard Rockʺ, контейнерну лабораторію ʺКapsingslabʺ та Центральне тимчасове сховище для ВЯП (CLAB). Там вони мали змогу ознайомитись з передовими технологіями обробки, підготовки до захоронення та власне геологічного захоронення ВЯП.

ʺЗ точки зору практичної користі для учасників з боку України слід зазначити, що найважливішим є розуміння основних підходів до вирішення задач, розуміння того, що шлях, який пройшла Швеція, є абсолютно можливим та, за певних уточнень й доповнень, має бути максимально використаний для Україниʺ - зазначив учасник курсу, заступник директора ДСП ʺЦППРВʺ Сергій Кірєєв.

Державне агентство України з управління зоною відчуження

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ