Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Демчишин не виключив вилучення газу у приватних підприємств взимку

Міністр енергетики Володимир Демчишин допускає, що уряду взимку доведеться керувати ситуацією в "ручному режимі" і забирати газ у приватних гравців для потреб країни, оскільки на формування необхідних запасів у сховищах поки немає грошей. Про це Демчишин сказав під час розширеного засідання парламентського комітету з ПЕК за участю керівництва Міненерго, НАК "Нафтогазу України", представників облгазів та інших учасників ринку.

На питання про стан підготовки до зими Демчишин відповів, що формально Україна готова, але на практиці – на створення великих запасів газу в ПСГ немає грошей.

Станом на 8 вересня, Україна накопичила у сховищах вже 14,8 млрд куб. м газу.

Що буде у разі, якщо Україна все ж виявиться не готова до зими, голова Міненерго допустив, що Кабміном може бути прийнято окрему постанову, або навіть це питання може бути вирішене через Верховну Раду і окремий закон.

Демчишин, зокрема, припустив, що в такому разі уряд в ручному режимі буде змушений забирати газ у всіх учасників ринку, у приватних гравців.

Зазначимо, раніше Демчишин не сумнівався в здатності України запастися газом на зиму. Однак більш актуальним, підкреслював він, є питання не обсягу запасів газу, а ритмічності його надходження в країну в зимові місяці. При цьому Демчишин зазначив, що постачання з Росії розглядається як постачання в екстремальній ситуації.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ