Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: День в історії – битва на Курській дузі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії – битва на Курській дузі

З наступу 5 липня 1943 року німецьких військ проти Центрального і Воронезького фронтів Червоної Армії почалась одна з ключових битв Другої Світової війни, перемога в якій змінила співвідношення сил на фронті на користь СРСР, що забезпечило йому сприятливі умови для розгортання загального стратегічного наступу по всьому фронту Радянсько-німецької війни

Щоб знову оволодіти ініціативою на основному фронті Другої Світової війни, німецьке командування вирішило провести влітку 1943 року велику операцію на Курському виступі, що мав ширину до 200 км і заглиблювався на захід на 150 км у центрі радянсько-німецького фронту. 15 квітня 1943 року була затверджена Директива № 6, в якій конкретизувалися завдання військ у наступальній операції «Цитадель» - виходячи з вигідного розташування німецьких військ, директивою наказувалося ударами з півночі і півдня оточити і знищити радянські війська, що знаходяться в районі Курська.

Підготовка до операції «Цитадель» тривала майже 4 місяці – під Курськом було сконцентровано 70 дивізій, майже 10 тисяч гармат, 2 тисячі літаків, 2 758 танків, а загальна чисельність німецьких військ склала понад 780 тисяч чоловік. З радянського боку на Курську дугу було перекинуто майже 40% усіх з'єднань діючої армії: війська Центрального, Воронезького, Брянського і Степового фронтів, у тому числі всі танкові армії, 19,1 тисяч гармат, 920 реактивних установок «катюша», 3 444 танків, 2 172 літаків, а також було побудовано 8 оборонних рубежів довжиною до 250 кілометрів; чисельність радянських військ склала 1,3 млн чоловік.

Початок наступу було заплановано на 3 години ранку 5 липня1943 року, проте за 10 хвилин цього радянські війська провели потужну артпідготовку. Якийсь час німецькі війська були паралізовані, але о 5 годині 30 хвилин війська групи армій «Центр» почали масований наступ; через півгодини їх підтримала група «Південь». За сім днів боїв вони змогли подекуди просунутися на 10-35 км, але так і не прорвали радянську оборону.

12 липня біля села Прохорівка (за 56 кілометрів на північ від Білгорода) відбувся зустрічний танковий бій, в якому з обох боків взяли участь 1,2 тисяч (за німецькими даними – до 500) танків та самохідних артилерійських установок. Результати бою під Прохорівкою були невтішними для радянських військ, проте їм все-таки вдалося загальмувати німецький наступ, і 19 липня командування вермахту прийшло до остаточного висновку, що продовження операції «Цитадель» неможливе, - війська з північного краю Курської дуги були перекинуті в центр для відбиття радянського удару. Проте контрнаступ Червоної армії на Орловському напрямку виявився успішним – 5 серпня були звільнені Орел та Білгород, а 23 серпня – Харків.

Незважаючи на значні технічні і людські втрати (254 тисяч убитими і 609 тисяч пораненими, більше 6 тисяч танків та 1,6 тисяч літаків; вермахт втратив понад 103 тисяч убитими і 434 тисяч пораненими, майже тисячу танків, більше 1,7 тисяч літаків) Курська битва дозволила Червоній армії перехопити стратегічну ініціативу і створила сприятливі умови для розгортання загального стратегічного наступу на фронті до 2000 км: 6 листопада 1943 року був звільнений Київ, а до кінця року – вся Лівобережна Україна, Північний Кавказ і розпочалося звільнення Правобережної України та Криму.

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ