Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії - народилася відома львівська мистецтвознавиця Віра Свєнціцька

28 серпня 1913 року народилась Віра Іларіонівна Свєнціцька – мистецтвознавиця, музейна діячка, заслужена працівниця культури УРСР, довголітня (від 1932 з перервою, викликаною арештом і засланням у 1948-56 роках) працівниця Національного музею у Львові імені А. Шептицького, від 1967 року – завідувачка відділу народного мистецтва, від 1975 року – завідувачка відділу давньоукраїнського мистецтва; донька першого директора нашого музею І.Свєнціцького.

Про це йдеться у повідомленні на Facebook Національного музею у Львові.

У Національному музеї у Львові Віра Свєнціцька працювала з 1932 р., систематизуючи та опрацьовуючи дерев’яні ручні різьблені хрести ХVІІ – ХХ ст. У 1941-1948 рр. завідувала музейними фондами. В роки німецької окупації разом із батьком доклала чимало зусиль для збереження цілісності музейних збірок.

У 1948 р. за сфабрикованими документами, як колишня членкиня ОУН, була засуджена до десятирічного ув’язнення і заслана до Сибіру, після восьми років відбування покарання звільнена у 1956 р. в час “хрущовської відлиги”.

Повернувшись до музею, Віра Свєнціцька очолила відділ давнього українського мистецтва, досліджуючи іконопис, скульптуру, малярство, народне мистецтво. Багато часу проводила в експедиціях на теренах Західної України, обстежуючи церковну старовину, рятуючи пам’ятки від знищення, поповнюючи музейні фонди тисячами експонатів. Попри те дарувала до музею різнорідні цінні мистецькі предмети з власної колекції: графіку, народний одяг, декоративно-ужиткові речі, які набувала з думкою про музей. Любила подорожувати, фотографувати , захоплювалася і знала українську поезію та музику.

Широке визнання здобули фундаментальна монографія Віри Свєнціцької “Іван Руткович і становлення реалізму в українському малярстві ХVІІ ст.” (1966 р.), а також видані у співавторстві монографії “Український середньовічний живопис” (1976 р.), “Спадщина віків. Українське малярство ХІV – ХVІІІ ст. у музейних колекціях Львова” (1990 р.), “Українське народне малярство ХІІІ – ХХ ст.: Світ очима народних митців” (1991 р.). Остання з перелічених монографій удостоєна Національної премії імені Т.Г. Шевченка у 1995 р.

Віра Свєнціцька все своє свідоме подвижницьке життя віддала Національному музеєві у Львові імені А. Шептицького, берегла музейні фондові збірки, нерідко ціною власного здоров’я, була високим моральним авторитетом, слугувала власним життєвим прикладом, допомагала молодим дослідникам віднайти свій науковий шлях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ