Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: День в історії - народився капелан легіону Нахтігаль Іван Гриньох
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився капелан легіону «Нахтігаль» Іван Гриньох

28 грудня 1907 року на Львівщині народився Іван Гриньох, богослов, капелан. З благословіння митрополита Андрея Шептицького став військовим капеланом.

Богослів’я вивчав у Львівській богословській академії, Інсбруці та Мюнхені. Захистив докторську дисертацію. Став пластовим активістом. Працюючи зі студентською молоддю у Львові, закликав до незалежності України. За це польська поліція його заарештувала та відправила до в’язниці.

В роки Другої світової війни служив душпастирем легіону «Нахтігаль». Став одним з ініціаторів створення УГВР. 1943-го його обрали членом політради ОУН, а 1944-го – другим віце-президентом УГВР. Отець Іван Гриньох займався дипломатичною діяльністю. Брав участь в офіційних переговорах у 1944 році з представниками Угорщини та Румунії про нейтралітет і передачу зброї для УПА.

Після війни оселився у Мюнхені, де займався політичною, науковою та громадською діяльністю. Помер 14 вересня 1994-го. За заповітом, його тіло перевезли до США і поховали на цвинтарі в Оліфанті, штат Пенсильванія, де розташований родинний склеп.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ