Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

День в історії - народився композитор Василь Барвінський

20 лютого 1888 року в Тернополі народився Василь Олександрович Барвінський, композитор, диригент, педагог.

Представник одного з найдавніших українських родів. Його прадід Мартин був ректором Львівського університету, дядько Володимир – засновник впливової львівської газети «Діло».

Навчався в Львівській консерваторії, на юридичному факультеті Львівського університету та філософському факультеті Карлового університету в Празі.

Його творча та педагогічна діяльність пов’язана зі Львовом. Директор Вищого музичного інституту ім. Миколи Лисенка (1915-1939), голова Союзу українських професійних митців (1936-1939), очолював Львівську консерваторію (1939-1948) та Львівське відділення Спілки композиторів України.

До історії української музичної культури увійшов насамперед як автор музики для фортепіано. Написав першу прелюдію в українській музиці, першу фортепіанну сонату, перший секстет, перший квінтет. Активно концертував, автор численних статей і рецензій. Невтомно пропагував українську народну музику. Виховав кілька поколінь музикантів.

Як зазначає Наталя Кашкадамова: «Барвінського відзначали високі людські якості – доброта, толерантність, почуття гумору і жодної ксенофобії. Тож допомогу від нього у важкі часи мали й українці, і поляки, і євреї. Це – громадський діяч, який, нехтуючи власним часом, здоров’ям і безпекою, допомагав багатьом львів’янам у дні воєнної і повоєнної окупації».

Заарештований у 1948-му за сфабрикованим звинуваченням у шпигунстві. Відбув 10 років заслання у мордовських таборах, а його рукописи були знищені. Їх відновленням займався останні роки життя.

Помер 9 червня 1963-го у Львові, похований на Личаківському цвинтарі.

За рік був реабілітований, однак його твори ще 25 років вилучалися з концертів.

Підготував Сергій Горобець, УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ