Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутат від УНП просить Садового відновити у Львові районні ради

Депутат Львівської обласної ради Олег Немчінов звертається до міського голови Львова Андрія Садового з пропозицією провести громадскі слухання щодо доцільності відновлення у місті Львові районних рад. Відповідне звернення було озвучене на останній сесії Львівської обласної ради, 23 лютого, – повідомила прес-служба ЛОО Української Народної Партії

За словами Олега Немчінова, Львівська обласна рада неоднарозово зверталась до Львівської міської ради щодо призначення виборів депутатів районних рад та перших виборів до Сихівської районної ради міста Львова, проте відповіді на жаль не отримала.

 

«У 1994 році, зважаючи на тоді існуючу Конститиуцію України, вибори у районні ради Львова, яких на той момент було п’ять, були скасовані. З 1996 року нова Конституція України чітко регламентувала виборчий процес у містах із районним поділом та закріпила право громадян обирати та бути обраними до органів місцевого самоврядування, в даному випадку – в районні у місті ради. У 2001 році було прийнято рішення Верховної Ради України про утворення, нового шостого, району у м. Львов - Сихівського. На сьогодні у шести районах міста Львова не діють легітимні органи місцевого самоврядування, відсутні районні бюджети, є тільки кошториси, які не несуть за собовою обов’язкового статусу. Для вирішення будь-якого питання, людина має звертатися до чиновників у мерії”, -- розповів депутат.

 

При цьому він додав, що з року в рік повноваження районних адміністрацій (таке утворення взагалі не передбачено діючим законодавством і де-юре є звичайним структурним підрозділом виконкому Львівської міської ради), які були створені на місці районних рад, постійно скорочуються.

 

На думку Немчінова, реалізація громодянами Львова повноправного права на самоврядування і самоорганізацію, значно спроститься процес управління у нашому місті. Мешканці самі будуть зацікавлені локалізувати свої проблеми в межах району, а наявність районного бюджету убезпечить виконання певних програм у конкретних мікрорайонах, конкретних вулицях.

 

Якщо взяти до уваги досвід інших міст обласного підпорядкування з районним поділом, то побачимо, що районні ради не займаються політикою, майном, відведенням земельних ділянок. Все це залишається в компетенції міської ради. Натомість районні ради вирішують комунальні проблеми, питання порядку на вулицях, частково освіти, тобто, ті питання, що безпосередньо турбують мешканців того чи іншого району.

 

Крім того, за наявності депутатів районних рад, можна було б розглянути доцільність скорочення чисельності депутатів міської ради.

 

 Зважаючи на сказане, депутат просить розробити проект рішення щодо розмежування повноважень між Львівською міською та районними радами у місті Лева, а також провести з цього приводу громадскі слухання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ