Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні ветерани УПА досі не мають жодних пільг від держави

Учора, 29 листопада, під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати звернулися до Верховної Ради України про підтримку законопроекту щодо реабілітації бійців УПА, який був зареєстрований у парламенті у 2013 році. Про це повідомив кореспондент Гал-інфо.

Як йдеться у зверненні, без внесення необхідних змін до Законів України «Про статус ветеранів» та «Про реабілітацію» складно оцінювати їх зміст, як суто декларативний.

Депутати зазначають, що учасників національно-визвольних змагань середини ХХ століття лишилося не більше як 10 тис. осіб. І з кожним роком, на жаль, їх лави зменшуються.

«Держава нарешті спромоглася визнати бійців УПА і підпільників ОУН учасниками боротьби за незалежність України. Необхідно підтримати на державному рівні видатки на соціальний захист ветеранів УПА», - сказано у зверненні.

У зверненні вказано, що в Західній Україні місцеві ради допомагають ветеранам УПА, але багато їх проживає також на сході та півдні України, тому це питання варто перенести на загальнодержавний рівень.

«Тому бачимо доцільність у прийнятті законопроекту щодо реабілітації бійців УПА, який був зареєстрований у ВРУ у 2013 році. У згаданому законопроекті чітко прописано перелік пільг, що надаватимуться ветеранам УПА. Зокрема, пропонується здійснювати доплати ветеранам УПА як надбавки до пенсій, відшкодовувати витрати ветеранів за послуги зв’язку, ЖКГ та проїзд, забезпечити санаторне лікування тощо. Ці пільги мають поширюватися і на дружин та вдів ветеранів УПА.

Вважаємо за необхідне саме на державному рівні гідно вшанувати і гарантувати соціальний захист ще живим бійцям УПА, які зі зброєю в руках протистояли двом загарбникам – більшовицькій Москві та фашистській Німеччині, відстоюючи незалежність Української держави», – йдеться у зверненні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ