Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Левів з Цвинтаря Орлят просять привести до вимог закону

Депутати Львівської обласно ради сьогодні, 26 січня, звернулися до міського голови Львова Андрія Садового та правоохоронних органів щодо ситуації, яка склалася у Львові з незаконним встановленням скульптур левів біля Меморіального комплексу польських військових поховань. "За" таке звернення проголосувало 59 депутатів, повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

У зверненні вказано, що у грудні 2015 року в місті Львові було демонтовано два архітектурні об’єкти у вигляді левів, один з яких стояв на території Геотехнічного інституту (вул. Л. Перфецького), інший – на узбіччі траси Львів - Винники. Не виключено, що ці об’єкти є пам’ятками архітектури та мистецтва. 

"Як з’ясувалося згодом, скульптури левів з метою проведення реставраційних робіт було повернуто на колишнє місце дислокації – біля Меморіального комплексу польських військових поховань (у минулому Цвинтар львівських Орлят) на території Державного історико-культурного музею-заповідника "Личаківський цвинтар". Демонтаж скульптур та їх встановлення на цьому місці здійснено без дотримання процедури – відповідних рішень органів влади та місцевого самоврядування, відповідних погоджень Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій", - йдеться у зверненні.

Депутати зазначають, що скульптури, крім історичного значення мають виразний політичний контекст. 

"Річ у тім, що до війни обидва леви тримали в лапах щити з гербами та написами на них. На одному був старий герб Львова, на іншому – герб Польщі і, відповідно, два написи: «Завжди вірні» і «Тобі, Польще». Отже, такі об’єкти в первісному варіанті їх встановлення несли однозначний символізм, що в поєднанні з іншими наявними мілітарними символами (наприклад, польський меч-щербець) створювали і створюватимуть тепер контекст, що може мати антиукраїнський зміст, символізувати окупацію українських земель, ображати національні почуття українців", - йдеться у зверненні. 

Враховуючи вищезазначене, Львівська обласна рада просить, відповідно до компетенції, здійснити перевірку дотримання вимог чинного законодавства під час демонтажу скульптур та встановлення їх на території Державного історико-культурного музею-заповідника "Личаківський цвинтар".

У випадку виявлення фактів порушень депутати просять вжити заходів щодо приведення ситуації у відповідність до вимог чинного законодавства, а саме: отримання висновків Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій; погодження органів влади і місцевого самоврядування на проведення реставраційних робіт пам’яток.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ