Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати Львівщини просять розібратися із "скульптурами політичних левів"

Депутати Львівської обласної ради сьогодні, 26 січня, звернулися до міського голови Львова Андрія Садового та правоохоронних органів щодо ситуації, яка склалася у Львові з незаконним встановленням скульптур левів біля Меморіального комплексу польських військових поховань. "За" таке звернення проголосувало 59 депутатів, повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

У зверненні вказано, що у грудні 2015 року в місті Львові було демонтовано два архітектурні об’єкти у вигляді левів, один з яких стояв на території Геотехнічного інституту (вул. Л. Перфецького), інший – на узбіччі траси Львів - Винники. Не виключено, що ці об’єкти є пам’ятками архітектури та мистецтва. 

"Як з’ясувалося згодом, скульптури левів, з метою проведення реставраційних робіт, було повернуто на колишнє місце дислокації – біля Меморіального комплексу польських військових поховань (у минулому Цвинтар львівських Орлят) на території Державного історико-культурного музею-заповідника "Личаківський цвинтар". Демонтаж скульптур та їх встановлення на цьому місці здійснено без дотримання процедури – відповідних рішень органів влади та місцевого самоврядування, відповідних погоджень Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій", - йдеться у зверненні.

Депутати зазначають, що скульптури крім історичного значення, мають, на жаль, виразний політичний контекст. 

"Річ у тім, що до війни обидва леви тримали в лапах щити з гербами та написами на них. На одному був старий герб Львова, на іншому – герб Польщі і, відповідно, два написи: «Завжди вірні» і «Тобі, Польще». Отже, такі об’єкти в первісному варіанті їх встановлення несли однозначний символізм, що в поєднанні з іншими наявними мілітарними символами (наприклад, польський меч-щербець) створювали і створюватимуть тепер контекст, що може мати антиукраїнський зміст, символізувати окупацію українських земель, ображати національні почуття українців", - йдеться у зверненні. 

Враховуючи вищезазначене, Львівська обласна рада просить, відповідно до компетенції, здійснити перевірку дотримання вимог чинного законодавства під час демонтажу скульптур та встановлення їх на території Державного історико-культурного музею-заповідника "Личаківський цвинтар".

У випадку виявлення фактів порушень депутати просять вжити заходів щодо приведення ситуації у відповідність до вимог чинного законодавства, а саме: отримання висновків Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв воєн та політичних репресій; погодження органів влади і місцевого самоврядування на проведення реставраційних робіт пам'яток.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ