Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Депутати облради перейнялися долею малих міст Львівщини. Почали з Белза

Виїзне засідання постійної комісії Львівської обласної ради з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ відбулося днями у Белзі - одному з найстарших міст Львівщини (перша письмова згадка про Белз датується 1030 роком), – повідомила прес-служба Львівської облради.

 

Львівська область – найбільша за кількістю малих міст в Україні. Їх на Львівщині налічується 40, з них чотири у Сокальському районі (серед них одне з найстарших - Белз та найменше - Угнів). Головна проблема малих міст – це брак власних коштів для вирішення насущних проблем, що не дає можливості більшості малих міст самостійно розвиватися. Тож постає питання – постійні надавати дотації чи дати поштовх до самостійного розвитку?.

 

Саме з такою метою голова постійної комісії Львівської обласної ради з питань планування території, містобудування, архітектури та ЖКГ Валерій Калинюк ініціював проведення розширеного засідання в м. Белз. На прикладі цього міста депутати вирішили розглянути проблеми малих міст та знайти шляхи їх вирішення.

 

На засідання були запрошені: голова постійної комісії Львівської обласної ради з питань культури, духовного відродження, засобів масової інформації та туризму Марія Христинич, начальник головного управління містобудування, архітектури та просторового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Степан Лукашик, начальник головного управління ЖКГ Львівської обласної державної адміністрації Євген Бентковський, голова ЛОО Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк, виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Баран, архітектор заповідника “Белз” Василь Петрик, керівництво Сокальського району, міст Белз та Угнів, представники служби автомобільних доріг України у Львівській області, представники Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України та Львівського прикордонного загону.

 

Члени постійної комісії констатували, що, на жаль, державні програми розвитку малих міст та підготовки до проведення Євро-2012 не працюють. Відповідно до останньої, в Белзі планувалося спорудження митного переходу. Саме це і стало першим питання, яке розглянула комісія. Наявність митного переходу вирішує дуже багато проблем. По-перше, це надзвичайно зручний шлях з Києва до Варшави (від точки перетину кордону до Києва – 460 км, до Варшави – 370 км), цей перехід також вирішує проблему розвантаження Львова від транзитного транспорту, який прямує за кордон. По-друге, безпосередня близькість до митного переходу сприятиме вкладанню інвестицій в інфраструктуру міста та створенню нових робочих місць. По-третє, відповідно до Угоди між Україною і Польщею про паритетне розміщення митних переходів – по три з кожного боку кордону, митний перехід у Белзі має будуватися на українській стороні, це теж створюватиме робочі місця. Якщо до цього додати культурну, історичну та архітектурну спадщину тисячолітнього міста, Белз може стати потужним туристичним центром Львівщини. Саме такою логікою керуються депутати обласної ради – віднайти унікальні особливості малого міста і створити умови, щоб воно могло самостійно розвиватися.

 

Під час засідання наголошувалося і на невиконанні центральними органами влади своїх зобов'язань перед малими містами. Зокрема у 2009 році Мінрегіонбуд обіцяв виділити на реставрацію пам'яток архітектури та історії 2,4 млн. грн. для Белза і 3,4 млн. грн. - для Угнева, а надійшло лише 610 тис.грн. Також місцеві керівники розповіли і про поточні проблеми міст, пов’язані з очищенням стічних вод, вуличним освітленням, полігоном ТПВ та ін.

 

Депутати обласної ради запевнили місцеве керівництво, що на сесії Львівської обласної ради 23 лютого буде прийняте звернення до Кабінету Міністрів України та Державної митної служби про поновлення у Державній цільовій програмі підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, затвердженою Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2008 року № 107, будівництва пунктів пропуску Белз, Боберка, Мшанець та виділення з цією метою коштів у 2010-2011 роках.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ