Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держаудитслужба підтвердила неправомірність відчуження з державної власності «Межигір'я»

Держаудитслужба підтвердила неправомірність відчуження з державної власності урочища «Межигір'я», що завдало збитків на понад 428 млн грн, - прес-служба Державної аудиторської служби України.

Державна аудиторська служба України разом із Генеральною прокуратурою України у серпні 2016 року провела перевірку Національної акціонерної компанії «Надра України» стосовно законності відчуження 2007 року переданого до її статутного капіталу майна, а саме: будівель, споруд комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір'я», на користь комерційної структури.

Так, між  НАК «Надра України» та комерційною структурою укладено договір міни, відповідно до якого компанія міняє належне їй майно комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір'я» на нежитлові приміщення по вул. Паркова дорога у м. Києві, які є власністю комерційної структури. За умовами договору вартість майна, що обмінюється, є рівною та становить 111,7 млн грн (з ПДВ). Обмін майна засвідчено актами  приймання-передачі.

Проте, як з'ясувалося, НАК «Надра України», здійснюючи обмін, не провела оцінки майна, яка є обов'язковою у разі його приватизації чи іншого відчуження.

Згідно з висновком експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз щодо проведеної комісійної комплексної судової оціночно-будівельної та оціночно-земельної експертизи на момент обміну дійсна ринкова вартість нерухомого майна комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір'я» становила 540 млн грн.

Також компанія не мала відповідного погодження на здійснення обміну майна від Фонду державного майна України та Кабінету Міністрів України.

Окрім того, відповідно до Господарського кодексу України об’єктом міни не може бути майно, зараховане законодавством до основних фондів, яке належить до державної або комунальної власності, у разі якщо друга сторона договору міни не є державним чи комунальним підприємством.

Тож НАК «Надра України», порушуючи низку законодавчих та нормативних актів, неправомірно обміняла майно вартістю 540 млн грн на майно вартістю 111,7 млн грн, що призвело до збитків на суму 428,3 млн грн.

Довідку про виявлені порушення Держаудитслужба передала до Генеральної прокуратури України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ