Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Діяльність МВС та СБУ щодо виявлення корупції у судах Львівщини – неефективна, – прокурор області

У прокуратурі Львівської області проведено міжвідомчу нараду керівників правоохоронних органів, на було якій обговорено результати діяльності щодо протидії корупції в системі судової гілки влади. Повідомила прес-служба прокуратури Львівської області

           

Проведення наради було зумовлено потребою підбити підсумки виконання Плану спільних заходів щодо протидії корупції в системі судової гілки владі, розроблених та схвалених керівниками Генеральної прокуратури, СБУ та МВС України за наслідками координаційної наради керівників правоохоронних органів України (023.10.2008).

 

У роботі міжвідомчої наради взяли участь керівники ГУМВСУ у Львівській області, УСБУ у Львівській області,  відповідальні працівники прокуратури області та названих відомств, а також було запрошено керівних осіб Апеляційного суду Львівської області, Львівського апеляційного господарського суду, Господарського суду Львівської області, Львівського окружного адміністративного суду та Львівського апеляційного адміністративного суду.

 

Прокурор області Олексій Баганець насамперед нагадав присутнім про виступ Президента України 11 вересня 2009 року на черговому засіданні Ради національної безпеки і оборони України, де обговорювалось питання стану злочинності у державі та координацію діяльності органів державної влади у протидії злочинним проявам та корупції. Тоді глава держави вказав на відсутність дієвих гарантій незалежності суддів під час прийняття рішень, що доповнюється ще й значним тиском корпоративних інтересів, корумпованістю, впливом особистих зв'язків на кар'єрне просування суддів, їх незахищеністю від внутрішнього адміністративного впливу керівництва суду тощо.

 

Відтак.  Олексій Баганець зупинився на найсуттєвіших порушення закону в діяльності окремих суддів, зазначивши, що найбільш суттєві порушення допускаються при розгляді скарг на постанови органів досудового слідства про порушення кримінальних справ, які нерідко вирішуються судом понад 2 місяці, іноді навіть 1 рік, в той час, коли чинним кримінально-процесуальним законодавством України встановлено 5-денний строк їх розгляду.

 

Також звернув увагу на невідповідність призначеного окремими вироками суду надмірно м’яких покарань стосовно членів організованих злочинних угрупувань, стан обрання та зміни суддями місцевих судів Львівщини запобіжного заходу у вигляді взяття під варту на більш м’якший запобіжний захід по кримінальних справах про тяжкі та особливо тяжкі злочини, в тому числі скоєні організованими группами.

 

Не оминув увагою прокурор області незаконні рішення судів при розгляді земельних спорів, вказавши, що окремі судові рішення спровокували людей на акції протесту, привівши, як приклад, перекриття місцевими жителями автотраси в с. Малехів.

 

У той же час Олексій Баганець зазначив, що такі критичні зауваження не стосуються всього суддівського корпусу Львівської області, а лише окремих суддів, які не керуються в своїй діяльності вимогами закону, що в свою чергу призвело до принципового реагування на незаконні рішення судів, постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права.  

 

Неефективною назвав прокурор області діяльність ГУМВСУ у Львівській області та УСБУ у Львівській області, особливо їх спецпідрозділів,  щодо виявлення корупційних діянь в судовій гілці влади. Особливі претензії були висловлені до діяльності УБОЗ ГУМВСУ у Львівській області, яке на його думку, фактично проігнорувало виконання доручення Президента України та Плану спільних заходів щодо протидії корупції в системі судової гілки влади.

 

Визнавши, що лише регіональним управлінням УСБУ у Львівській області протягом минулого та поточного років виявлено факти отримання хабарів суддями Львівського адміністративного апеляційного суду, прокурор області висловив сподівання щодо активізації роботи по виявленню фактів  корупції, в тому числі і в судових органах.

 

За результатами проведення міжвідомчої наради прийнято відповідну постанову.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ