Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Дмитро Кулеба у Мюнхені закликав створити спільний простір оборонних індустрій ЄС і НАТО

Під час виступу на панельній дискусії Мюнхенської безпекової конференції Дмитро Кулеба закликав міжнародних партнерів створити програму для спільного виробництва зброї.

Дмитро Кулеба наголосив, що існує дві проблеми з постачанням боєприпасів. Перша - це кількість та стабільність постачання, а друга полягає в тому, що не всі снаряди підходять для всіх гаубиць.

«Коли приймається рішення про поставку в Україну певної кількості боєприпасів, наприклад 155 калібру, ми надзвичайно вдячні за це нашим партнерам. Але справа полягає в тому, що всі ці гаубиці та гармати калібру 155 мм були створені для конкретних типів снарядів цього калібру, які були вироблені в конкретній країні. І ви не можете використовувати один і той самий снаряд з усіма гарматами 155 мм», - зазначив він.

Міністр розповів, що гаубиці виходять з ладу і отримання деталей з іншої країни займає інколи місяці через адміністративні, технічні та логістичні питання.

Дмитро Кулеба закликав міжнародних партнерів інвестувати більше у спільне виробництво зброї.

«Я закликаю країни ЄС і НАТО запустити програму з метою створення спільного ринку, спільного простору оборонної промисловості. Жодна з національних оборонних галузей у Європі не може впоратися з наявним викликом самостійно», - підкреслив він.

Глава МЗС зазначив, що Європа має найкращий у світі досвід з багатонаціонального виробництва продукту світового класу, літаків Airbus.

«Сотні компаній займаються виробництвом лінійки літаків Airbus. Ці компанії представляють різні країни, але в кінцевому підсумку всі вони створюють один продукт, який можна використовувати будь-де у світі. Ви повинні зробити те ж саме з індустрією виробництва зброї, яку ви використовуєте», - сказав Дмитро Кулеба.

Він закликав партнерів спільно діяти для досягнення найшвидшої перемоги.

«У 1944 році Антигітлерівська коаліція включала 44 країни. У 2024 році коаліція у форматі «Рамштайн» складається з 54 країн. Ми набагато сильніші разом. Ми переможемо. Для цього політична воля має трансформуватися у конкретні дії», - підсумував міністр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ