Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Дмитро Кулеба закликав Сергія Лаврова звільнити незаконно утримуваних осіб, зокрема, в окупованому Криму

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у відеоконференції глав зовнішньополітичних відомств країн Нормандського формату. Розмова стала першою у такому форматі за майже два роки.

Міністри обговорили стан імплементації Загальних узгоджених висновків Паризького саміту глав держав та урядів країн Нормандського формату 11 грудня 2019 року та кроки на шляху підготовки наступного саміту у Берліні. 

Спеціальна представниця Діючого голови ОБСЄ в Україні та Тристоронній контактній групі Хайді Грау поінформувала міністрів про складну безпекову ситуацію у зоні конфлікту та перебіг дискусій в рамках ТКГ.

«З моменту призначення на посаду Міністра, я шукав шляхи активізації міністерського формату «Нормандської» четвірки. Україна продовжує шукати способи вирішити конфлікт і демонструє конструктивний підхід. Ми очікуємо конструктивного підходу у відповідь», — зауважив глава МЗС України. 

Дмитро Кулеба наголосив на принципі “спершу безпека” і необхідності негайного виконання безпекових положень Мінських домовленостей як ключової передумови до сталої де-ескалації та прогресу на інших треках мирного врегулювання. 

«Безпека залишається ключовим питанням для деескалації. І саме виконання безпекової частини Мінських домовленостей досі викликає найбільше занепокоєння. Тому треба починати розмову саме з неї», — наголосив Дмитро Кулеба. 

Учасники закликали Росію підтримати заклик Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до глобального припинення вогню.

Україна також порушила питання відновлення контролю над державним кордоном у зоні конфлікту та запропонувала започаткувати консультації в ТКГ щодо створення відповідної робочої групи. 

Глава МЗС України запропонував низку практичних кроків, які мають надати імпульс процесу мирного врегулювання. Серед них - рішення про повний та всеохоплюючий режим  припинення вогню, погодження додаткових ділянок розведення сил та засобів, відкриття контрольних пунктів пропуску, виходячи передусім з гуманітарних критеріїв, оновлення плану розмінування та відновлення безперешкодної діяльності СММ ОБСЄ на усій непідконтрольній території. 

Міністри відзначили прогрес у питанні звільнення утримуваних осіб. У цьому контексті Міністр Дмитро Кулеба поновив вимогу до РФ щодо охоплення процесом звільнення всіх громадян України, включно з тими, хто незаконно утримується в Росії та на території тимчасово окупованого Криму. 

З огляду на пандемію COVID-19, Дмитро Кулеба закликав Сергія Лаврова сприяти негайному звільненню незаконно утримуваних осіб з гуманітарних підстав.

Міністри звернули особливу увагу на вплив пандемії COVID-19 на безпекову та гуманітарну ситуацію у зоні конфлікту на Донбасі. Україна та партнери очікують від РФ забезпечення повного допуску СММ ОБСЄ, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших міжнародних гуманітарних місій, а також надання об’єктивної інформації щодо епідеміологічної ситуації на тимчасово окупованих територіях.

Дмитро Кулеба також підкреслив, що МКЧХ досі не має доступу до незаконно утримуваних осіб, і Росія має забезпечити її повний і безперешкодний доступ до них.

Під час обговорення питання вирішення нагальних соціально-економічних проблем на тимчасово окупованих територіях, глава МЗС України наголосив, що це повинно відбуватися виключно у рамках українського правового поля, як це передбачено Мінськими домовленостями. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ