Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР підготували тематичну виставку

До 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР підготували тематичну виставку. Про це повідомили у прес-службі ЛОДА.
До 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР підготували тематичну виставку

З нагоди святкування 100-річчя проголошення Акта Злуки між УНР і ЗУНР  Державний архів Львівської області підготував тематичну виставку "100-річчя проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки".

Виставку можна переглянути на офіційному сайті архіву за посиланням. А також експонується у виставковому центрі архіву.

Основу виставки становлять статті із часописів "Нова Рада", "Стрийський вістник" та "Республіка".

Інформативним є екземпляр часопису "Вістник державних законів Західної области Української Народної Республіки" від 31  січня 1919р. Важливими джерелами, у яких відображено процес Соборності є привітання центрального комітету Української національно-демократичної партії, розпорядження Державного секретаріату внутрішніх справ та Самбірської окружної військової команди, протокол зібрань вчителів Рудківщини, повідомлення про скликання Національної Ради в Станіславові та інші.

Довідково:

Проголошення Соборності Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 1919 року є історичним актом об’єднання українських земель в єдину державу. Акт Злуки був наслідком об’єднавчого руху, який тривав від середини ХІХ століття на українських землях, що були в складі різних держав – Російської та Австро-Угорської імперій. Український народ, що століттями був розділений між різними країнами, отримав можливість об'єднатися на своїй землі в цілісній Україні.

Акт Злуки уособлює споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став виявом волі українців до етнічного та територіального визнання, свідченням самоідентифікації та становлення нації. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ