Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Думав кілька днів, чи прийняти це призначення», — отець Йона Максім про іменування його митрополитом Пряшівським

Отець Йона Максім, чиє життя 20 чи й більше років було пов’язане з Україною і Свято-Успенською унівською лаврою, розповів, як відреагував на призначення його Святішим Отцем Франциском архиєпископом і митрополитом Пряшівським.

«Думав кілька днів, чи прийняти це призначення. Але врешті відчув, що це — воля Божа, що треба йти, що голос Церкви до мене промовляє, і мені треба відсторонити особисті плани чи очікування. А коли прийняв — отримав такий мир у душі, що зрозумів: я правильно відреагував», — розповів о. Йона в коментарі Департаменту інформації УГКЦ.

Співбрати, за його словами, сприйняли цю новину і радо, і трохи сумно. «Але так є у монастирях: люди відходять із різних причин, коли є потреба Церкви у служінні, — всі це знають і розуміють, що таке може статися, — каже ігумен Свято-Успенської унівської лаври. — Я колись і сам був у такій ситуації, коли забирали мого ігумена, — це дуже непросто. Але ми покоряємося волі Божій. Надіюся, що і мої співбрати, як би не було важко чи по-людськи непросто, як люди віруючі, які віддали життя Богові, сприймають цю ситуацію саме в такому ключі».

Щодо нового місця служіння і повернення на батьківщину, до Пряшева, у статусі Глави Греко-Католицької Церкви Словаччини, о. Йона Максім говорить так: «Ситуацію в Церкві знаю швидше фрагментарно, у загальному, через тих, із ким спілкувався. Усі ці роки їздив до Словаччини переважно, щоб навідати рідних. Тому найперше, що собі кажу: на початках не треба нічого змінювати. Хочу продовжувати добрі речі, які були розпочаті, — а там було багато доброго. Старатимуся читати якісь Божі знаки, слухати людей, які там живуть і працюють. Побачимо, як буде. Я дуже сильно вірю у Божу присутність і Божий супровід, у ту доброту, яка була вкладена. Напевно, у тому супроводі все і відбуватиметься».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ