Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Е-декларування: скасувати для громадських активістів чи зобов'язати всіх відкрити статки?

Наступного пленарного тижня Верховна Рада планує розглянути законопроект про скасування процедури е-декларування для громадських активістів та декриміналізацію статті за неподання ними електронних декларацій.

Під час наради з головами та представниками депутатських фракцій і груп Голова Верховної Ради України Андрій Парубій запропонував винести це питання на розгляд парламенту першим у вівторок, 3 квітня, повідомляє “Голос України».

"Голови та представники фракцій і груп парламенту узгодили, що проведуть роботу у своїх фракціях, щоб ми спільно вийшли на    позитивне рішення", – сказав А. Парубій.

{{1}}

Передісторія така. У березні 2017 року парламент вніс зміни до ст.3 Закону "Про запобігання корупції", звільнивши від обов'язку подавати е-декларації військових – солдатів та молодших офіцерів, але водночас зобов'язали подавати е-декларації представників громадських антикорупційних організацій. Однак міжнародна спільнота різко розкритикувала цю норму закону і почала вимагати скасувати е-декларування для громадських активістів. За законом, громадські активісти мають подавати перші е-декларації про майновий стан до 1 квітня 2018 року, тому парламент має поквапитися з рішенням.

Комісар Євросоюзу Йоганнес Ган розкритикував Верховну Раду за "невиконане зобов'язання" щодо скасування необхідності для громадських активістів подавати е-декларації. Про це йдеться у заяві Гана, поширеній представництвом Європейського Союзу в Україні. За словами Єврокомісара, це "не відповідає європейським прагненням України та наполегливим рекомендаціям Україні від міжнародних партнерів, зокрема ЄС, Венеційської комісії та ОБСЄ". На думку Єврокомісара, подання е-декларацій для громадських активістів створює "зайві обтяження та тиск і гратиме на руку тим, хто прагне зруйнувати зусилля України ефективно боротися з корупцією". Закликали скасувати е-декларування для "антикорупціонерів" і представники країн "Великої сімки".

Лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, наголошує, що фракція також  однозначно підтримує скасування е-декларування для громадських організацій. "Верховна Рада повинна у найближчий час вирішити питання скасування е-декларацій для громадських організацій. Наша позиція залишається незмінною".

{{2}}

Водночас серед політиків дедалі частіше лунає й інша ідея: запровадити обов'язкове е-декларування для всіх громадян України, так звану "нульову декларацію", при цьому сплативши певні податки. Таку ініціативу вже оприлюднили представник Президента у парламенті Ірина Луценко, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна та інші парламентарії. А незадеклароване майно пропонують навіть конфісковувати. Адже зараз приховування статків та майна в деклараціях загрожує посадовцю максимум двома роками умовно. При тому, що за три роки, відколи прийнято закон про е-декларування, не винесено жодного судового вироку. А все майно, "нажите непосильною працею", залишається недоторканним. "Коли приймали цей закон ще в 2014 році, забули вказати, що потрібно бити по самому слабкому місцю – по майну і по грошах", – зауважив народний депутат України Антон Геращенко в ефірі одного з телеканалів. Однак у самих народних депутатів, ініціаторів таких новацій, немає впевненості, що Верховна Рада прийме такий закон.

Про це пише парламентське видання «Голос України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ